Minőség

passzívház minősítés

A minőségi kivitelezés iránti elkötelezettségünk és az elmúlt évek alatti sorozatos fejlesztéseinkkel sikerült a 4-5%-os építőipari átlag huszad részére, alig a két ezrelékre szorítani, a jótállási, és szavatossági költségeinket.


Ezt elsősorban szaktudással, technológiai fegyelemmel sikerült elérnünk úgy, hogy a többlet ráfordításaink nem érték el a 4%-ot. Az így elkerült meghibásodások szükségtelenné tették az utólagos javítások, bontások elvégzését, költségeik viselését. Az ezáltal  felszabaduló forrásokat pedig a beruházás műszaki színvonalának emelésére, a hibamegelőzésre, prevencióra fordíthattuk. A meghibásodások-javítások elmaradása a vevőkben a bosszúság elkerülését, a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság helyett a megbízhatóság érzését keltették. Ez az a biztonság, amire otthonában mindenki vágyik. Ez az előre gondolkodás értéktöbbletet teremt. Nem csak kockázatcsökkentő, költségtakarékos hatású, hanem a műszaki színvonalat is jelentősen emelni képes, hiszen mindig költségesebb az utólag javítgatás, netán elbontás, a kétszeri építés, mint elsőre az elmaradt javítási költséggel növelt keretből jobbat megépíteni.


Az így megépített, a jótállás és szavatosság 3-10 éves időszakában meg nem hibásodó épületek később is meghibásodás-mentesnek, ezért tartósnak, értékálló befektetésnek bizonyultak. Tulajdonosaik hozzájuk tartósan jó műszaki állapotuk, megbízhatóságuk, alacsony fenntartási, üzemeltetési költségei miatt ragaszkodtak. Ha értékesítették is őket, magasabb eladási árat kértek, és kaptak értük.


Az évek során kialakított gyakorlatunk a Darmstadti Passivhaus Institut szabványrendszerének átvételével további finomításra került. Ismereteink így tovább bővülnek a jelentős gyakorlatra támaszkodó német tapasztalatok átvételével, a magyar körülményekre történő alkalmazásával. A passzívházak minőségtanúsítását  Feist professzor irányítása alatt a Passzivhaus Institut végzi.  A minősítés megszerzése még a passzív épületek között is rangot jelent, hiszen független auditor ellenőrzi, garantálja az épületek szakszerű tervezését, kivitelezését, energetikai tulajdonságait.  A minősítés nem csak az épületet, hanem a tervezőt és a kivitelezőt is minősíti, hiszen bizonyítékai annak, hogy a szükséges tudásnak, felkészültségnek a birtokosai és alkalmazói.


Magyarországon eddig megépült hét minősített passzívházból kettőt vállalkozásunk épített, tovább kettő előminősítése megtörtént és jelenleg épül. Munkánkat dicséri, az általunk épített passzívházak mindegyikének légtömörsége 0,2 l/h alatti (0,6 l/h a határérték), ami Magyarországon egyedülálló, de Európában is ritkaságszámba megy.