Minősített passzívházak

minősített passzívházA minősített passzívház minőségbiztosított passzívházat jelent. Mindnyájan tudjuk, egyetlen termék sem kerülhet forgalomba, ha nem rendelkezik olyan megfelelőségi igazolással, mely garantálja, hogy rendeltetésszerű használat esetén alkalmas a használatra. A passzívházak megfelelőségi igazolása a Darmstadti Passzivhaus Institut Minőségellenőrzött Passzívházat tanúsító Minősítési dokumentációja.A passzívház szabvány Európa legszigorúbb épületenergetikai szabványa, amit a 90-es évek elején dolgozott a Darmstadti Passzivhaus Institut. Azóta számtalan passzívház épült Európában. Ahány ház, annyi szokás, tartja a közmondás, így a passzívházak között sincs két egyforma.


A tervezési követelmények és szigorú ellenőrzések garantálják, hogy a kilencvenes évek elején megálmodott passzívház elmélet a valóságban is tökéletes megoldást nyújtson azoknak, akik épületeiket 90 százalékkal kevesebb fűtési költséggel szeretnék üzemeltetni. Amiben mégis azonosak, az a fizikai tartalmuk, működésük azonossága. Valójában erről szól a minősítés is.


A passzívház minősítés során megvizsgálják, hogy az épület teljesíti-e a passzívház követelményeket, melynek fő pillérei:

  • az épület fűtési (és hűtési) energiaigénye nem lehet több, mint 15 kWh/m2/év
  • az 50 Pa nyomáskülönbségen mért légcsereszám nem haladhatja meg a 0,6 1/h értéket (megfelelő légtömörség, melyet Blower-door teszttel kell ellenőrizni)
  • az épület a teljes (háztartási gépekkel és használati meleg vízzel együtt értendő) primer energiaigénye nem lehet több, mint 120 kWh/m2/év.

passzívház minősítés

A passzívház szabvány előírásainak a tervezés és a kivitelezés során történő maradéktalan betartása biztosítja a végeredmény minőségét. Minőség-tanúsított passzívház építése esetén a Darmstadti Passivhaus Institut független auditora már a tervezés szakaszában ellenőrzi a terveket, de a megvalósulási szakaszban a kivitelezés minőségét is. Ezzel garantálja az épület szakszerű tervezését, kivitelezését, annak energetikai tulajdonságait.


A minősítés megszerzése Nyugat-Európában is rangot, elismertséget jelent a közreműködő szakembereknek, ám nem utolsó sorban az ingatlan jelentős piaci értéknövekedését is maga után vonja.