Passzívház lakó tapasztalatok

passzívházlakó tapasztalatok

„Amióta itt élünk, ugyanaz a gondolat motoszkál a fejünkben: miért nem építettünk már évekkel ezelőtt ilyen házat magunknak?"


"A házban nincsen hideg pont, páralecsapódás, minden felület egyenletesen meleg, nincsen huzat, „hidegfolyás”, hőmérsékleti különbség."


"Mivel a szellőztető rendszer folyamatosan, mégis zajtalanul cseréli a levegőt, az nem használódik el, így éjszaka is remekül alszik mindenki, reggelre nincsen fejfájással való ébredés, nincsen por, s rá kellett döbbenniük, hogy mennyivel kényelmesebb legyek, szúnyogok, hangyák nélkül, pollenmentes levegőben élni."


"A család energiaszámlája havi 30 ezer forint télen-nyáron. Ebben benne van az öttagú család meleg víz szükséglete, az elektromos készülékek használata, az „intenzív” háztartásvezetés, a nagy ház világítása, fűtése. Nem választottuk külön a pince és a padlás energia-ellátását. A pincében levő műhely napi használatban van, nemcsak hobbi célra, hanem itt készülnek a vastag polisztirol-szigetelésekhez való rögzítőelemek prototípusai is.  Hűtésre, légkondicionálásra nincs szükség. A házban mindenhol, minden helyiségben ugyanazt a hőmérsékletet tapasztaljuk. Az ablakoknál nincsen páralecsapódás."


"Mindig tiszta a levegő, folyamatosan cserélődik, holott nincsen szellőztetés. Nagyon jókat lehet aludni, ezt mi is, és a gyermekeink is nagyon élvezzük."


"Sokkal ritkábban kell port törölni, ez már a kezdetekkor szembeötlő volt. Ha nem lennének gyerekek, és kutyák, porszívózni is alig kellene. Megmarad az energiám."


"A kiteregetett ruhák gyorsan megszáradnak."


"A passzívház érzéketlen a külső hőmérsékletre. A külső hőmérsékleti viszonyok bent érzékelhetetlenek. A passzívház kazánja 8 fénypercnyire, az égen ragyog."


"Reggel felébredve fogalmunk sem lehet róla,hogy odakint fagy vagy kánikula uralkodik. Amíg ki nem nézünk az ablakon, nem tudhatjuk, hogy szélcsend honol vagy vihar tombol. A passzív épület nyílászárói kiváló légzárásúak, hő- és hangszigetelők."


"A külső zajok nem zavarják a benn pihenni vágyókat. A szellőztető rendszer annyira csendes, hogy éjszaka, még a befújási pontoknál sem lehet zajt hallani. Az épületbe költözve egyfolytában azt kerestük, melyik ablak van nyitva, mert ház levegője olyan friss, mint korábbi lakásunkban nyitott ablaknál. Annyira kipihenve ébredünk, mintha erdőben aludnánk. Minden helyiségben lehet ablakot nyitni, csak éppen szükségtelen. A nedvesedést, penészedést, páralecsapódást, a reggeli áporodott levegőt elfelejthetjük."


"A falak belső felületei mindenhol melegek, nincs huzat, érzékelhető légmozgás, ablakról lefolyó hideg levegő, csak egyenletes hőmérséklet mindig és mindenhol."


"Sokszor visszatérő kérdése látogatóinknak, hogy mondjuk már el, mi a hátránya egy ilyen háznak. Sajnos van: télen a belső páratartalom képes 40%-ra lecsökkenni. Ez sajnos légúti és bőr kiszáradást okozhat, párologtatással érdemes védekezni ellene. A másik hátrány, hogy nem szívesen utazunk hosszabb üdülésre."