azért építenek passzívházat, mert

passzívház építtetők

A passzívházépítésbe fektetett tőke először megtérül a magas komforttal, másodszor megtérül az alacsony fűtési-hűtési költségek révén, harmadszor az épület értékében, annak esetleges eladásakor.

A passzívház jó befektetés

Minden hír, amely a fosszilis energiaforrások apadásáról, végességéről, energiaárak növeléséről, az ellátást biztonságának csökkenéséről szól, reklámozza a passzív házakat. A minden előrejelzést túlszárnyaló, drasztikusan emelkedő energiaárak, az energiapocsékoló épületeket műszaki avulásuk előtt leértékelik, elértéktelenítik, leamortizálják. Az energiaárak folyamatos növekedése az olcsón fenntartható energiatakarékos épületek iránti vásárlói és bérbevevői keresletet növelve értéküket emelik.A passzív épületek a mindennapi gyakorlatban beváltak. A felmérések szerint a passzív házak lakói a legelégedettebbek otthonukkal. Ezt bizonyítja, hogy a  passzív épületek sokkal ritkábban kerülnek eladásra,  mint a „hagyományos” társaik. Nyugat Európában a használt passzív épületek, az ingatlanforgalmazók felmérései alapján, keresettebbek, kelendőbbek a többieknél. Ezért átlagosan 20%-al magasabb áron kerülnek eladásra.


Környezetvédelem, fenntarthatóság

Kevesebbe kerül az energiát megspórolni, mint megtermelni. Olcsóbb passzívházat építeni, mit egy hagyományos épület a fűtési energiaigényét megújuló energiaforrásból fedezni. Ennek ellenére a környezetet nem károsító megújuló energiaforrásoké a jövő. A kis energiaigényű passzívház építésével rakhatjuk le az alapját házilagos energiatermelésnek, a megújuló energiaforrások gazdaságos használatának. A passzívház az alapja a fenntartható, később önellátóvá, autonómmá alakítható háznak. Hiába várunk másra. Úgy gondoljuk, közvetlen környezetünkért mi tehetjük a legtöbbet. A környezetet károsító, az ózonkárosító, a klímaváltozást okozó, az üvegházhatást növelő gázok kibocsátását a passzívházak költséghatékonyan a tört részükre csökkentik.

Öngondoskodás

Előre gondoskodnak, ha már ma megfelelünk a 2020 után kötelezővé váló követelményeknek. Így az a korszerű épületenergetikai elveknek megfelelve, a korát megelőző, 10 év múlva is korszerű, hatékony, és piacképes otthonra tesznek szert. Elkerülik ezzel az felújításkor, bővítéskor kötelezővé váló épületenergetikai korszerűsítést, előre nem tervezettsége miatt gazdaságtalan, és költséges, átalakításokat. Hiába fizetik egy életen át a nyugdíjjárulékot, ha megérik is az emelkedő nyugdíjkorhatárt, reálisan mégsem számíthatnak nyugdíjra. Ezért nekik kell magukról gondoskodnunk. Erre nyújt lehetőséget a passzívház építése. Ha a jelen jobb anyagi körülményeink között passzív épületet építünk, akkor az átlagos fenntartási költségeknek 80%-át évről évre megtakaríthatják. Ez „nyugdíjként” életük végéig biztosíthatja, kiegészítheti jövedelmüket.


Mert szeretnék elkerülni:

Kiszámíthatatlanságot, az energiaszámlák növekedését, a függőséget, hogy mások turkáljanak a zsebükben, adós rabszolgáivá váljanak az energiaszolgáltatóknak, lakhatásuk biztosításának, idősödve egyre fokozódjon rajtuk a nyomás, hogy az extra nyereséget termelő monopolhelyzetben lévő energiaszolgáltatóknak egyre több jogcímen, egyre több pénzt keressenek. Betegség, baleset, haláleset, megrokkanás esetén elkerülni az eladósodást, az ingatlan kényszerű eladását, kockázatokat. Az épületkárokat, a vég nélküli megoldást nem adó felújításokat, magas számlákat, hogy mások ostobának nézzenek bennünket magas számláink miatt.