1 Kg Kovászos Kenyér Recept

  A kovászos kenyér
egy olyan tradicionális és egészséges változata a kenyérnek, amelyben a
kovász adja meg az igazi ízét és állagát. Ha szeretnél otthon elkészíteni egy
finom 1 kg-os kovászos kenyeret, kövesd az alábbi receptet lépésről lépésre!
1. Először is szerezd be a következő hozzávalókat: 500g liszt, 350ml langyos
víz, 200g aktív kovász, 10g só. 2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és
a sót, majd add hozzá a langyos vizet és az aktív kovászt. Gyúrd össze a
tésztát alaposan, amíg sima és rugalmas nem lesz. 3. Takard le a tálát nedves
konyharuhával, majd hagyd pihenni legalább 12 órán át szobahőmérsékleten.
Ezzel lehetőséget adsz a kovásznak, hogy megkeltse a tésztát és fejlessze az
ízeket. 4. Miután a tészta megkelt, helyezd át egy lisztezett deszkára és
formázd meg egy gömb alakú kenyérré. Hagyd még pihenni 1-2 órán át. 5.
Melegítsd elő sütőt 230 fokra, közben helyezz egy tepsit is a sütőbe alulra
vízzel (ez segít a kenyeret puha állagúvá varázsolni). 6. Miután
előmelegedett a sütő, vágj egy kereszt alakú bevágást a tetejére majd helyezd
bele a sütőbe és süsd 40-50 percig vagy amíg aranybarnára nem sült. 7. Amikor
elkészült, vedd ki a sütőből és hagyd teljesen kihűlni. És voilà! Itt van egy
finom és egészséges kovászos kenyeret otthon elkészítve! Jó étvágyat!