Alma Befott

  A jó befőtt
elkészítése igazi művészet, melyben a finom ízek és az örökíthető családi
receptek mellett a gyümölcsök tartósítása is jelentős szerepet játszik. A
legismertebb és legegyszerűbben elkészíthető befőttek egyike az alma befőtt,
ami nem csak finom, de számos egészségügyi előnyt is rejt magában. Az alma
befőtt egy rendkívül univerzális élelmiszer. Felhasználhatjuk reggelikhez,
desszertekhez vagy akár húsok mellé is. Azonban ahhoz, hogy igazán élvezetes
legyen, fontos figyelni az alapanyagok minőségére és a főzési eljárásra.
Tehát lássuk lépésről lépésre, hogyan készítsük el! 1. Alapanyagok
beszerzése: Válasszunk ki nagyon érett, de mégsem túl puhára érett almákat. A
savanykásabb fajták jobban megmaradnak a befőttben és kellemes kontrasztot
nyújtanak az édes sziruppall. 2. Előkészítés: Mossuk meg az almákat alaposan,
majd távolítsuk el a magházukat és vágjuk őket akkora darabokra, ahogy
szeretnénk majd tálalni. Egyesek szeretik nagyobb darabokban, mások apró
kockákban. 3. Főzés: Készítsünk szirupot a befőttnek. Egy általános recept
szerint egy kilogramm almához egy liter víz és fél kilogramm cukor szükséges.
Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd adjuk hozzá az almákat. 4. Befőzés: Az
így előkészített almás szirupot öntsük sterilizált üvegekbe, majd zárjuk le
őket erősen. A lezárt üvegeket helyezzük egy nagy lábosba, öntsünk rá annyi
vizet, hogy ellepje őket, majd forraljuk fel. Miután a víz elkezdett forrni,
csökkentsük kicsit a hőt és hagyjuk így további 20 percig. 5. Hűtés és
tárolás: Vegyük ki az üvegeket a lábasból (óvatosan, mert nagyon forróak
lesznek), és hagyjuk teljesen kihűlni. A jól lezárt és hűvös helyen tárolt
alma befőtt akár egy évig is eláll. Az alma befőtt elkészítése tehát nem igényel
különösebb konyhai tudást vagy speciális eszközöket, csupán némi türelmet és
alapos munkát. Az eredmény azonban minden fáradságot kárpótol: saját
készítésű, egészséges