Almabor Készítése

  Cím: Az Almabor
Készítése Otthon: Egyszerű Útmutató Kezdőknek Sziasztok, borkedvelők! Ma egy
olyan témával készültem nektek, ami talán elsőre kissé szokatlan lehet, de
abszolút megéri a próbát. Az almabor készítéséről fogok írni, mely egy
tökéletes alkalmi ital lehet a családi összejövetelihez, vagy jó hangulatú
baráti találkozóhoz. Ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is, akár
kezdő borásznak is. Azoknak ajánlom ezt az útmutatót, akik szeretnének valami
újat és kreatívat kipróbálni. Lássuk hát lépésről lépésre, hogyan kell
almabort készíteni! 1. Szükséges eszközök és alapanyagok: – 10 kg friss alma
(vegyes fajták ajánlottak a gazdagabb ízért) – 4-5 kg cukor – 20 literes
erjesztő edény – Cefrezegető – Borászati élesztő – Borászati kén 2. Almák
előkészítése: Először is mossuk meg alaposan az almákat, majd vágjuk őket
darabokra. Ne hagyjuk a magházat és a szárakat a gyümölcsben, mert ezek
keserű ízt adhatnak a bornak. 3. Cefre készítése: Helyezzük az almákat egy
nagy edénybe, adjunk hozzá kb. 4-5 kg cukrot (az alma édességétől függően),
majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje az almákat. Ezután jön a borászati
élesztő hozzáadása, amely elindítja az erjedési folyamatot. 4. Erjesztés: Az
erjesztési idő általában 2-3 hét, de ez változhat a hőmérséklet és egyéb
tényezők függvényében. Naponta egyszer keverjük át a cefrét egy fakanállal
vagy cefrezegetővel. 5. Szűrés és palackozás: Miután befejeződött az erjedés,
szűrjük le a cefrét, majd töltsük borpalackokba. A palackokat zárjuk le
parafa dugóval vagy csavaros kupakkal. 6. Érlelés: A legjobb minőség
eléréséhez érdemes az almabort néhány hónapig érlelni pincében vagy hűvös
helyen. Reméljük, hogy ezzel az egyszerű útmutatóval sikerrel készíti el saját
almaborát! Meg fog lepődni, mennyire finom és egyedi