Aludttej Készítése

  Címe: A házi aludttej készítésének
művészete Üdvözöllek a blogomban! Ma egy igazán különleges témát hoztam
számotokra, ami nem más, mint az aludttej készítése. Az aludttej kiváló
probiotikum forrás, tele van kalciummal és jó baktériumokkal, amik segítenek
fenntartani az egészséges bélflórát és erősíteni az immunrendszert. A házi
aludttej elkészítése nemcsak egyszerű, de nagyon gazdaságos is. Szükségünk
lesz egy liter friss, nyers tejre (lehetőleg biotejből) és tejsavóra vagy
előző napról megmaradt savanyú tehejtől. Lépések a tökéletes házi aludttej
elkészítéséhez: 1. Lépés: Töltsük fel a nyers tejet egy tiszta edénybe.
Fontos, hogy ne használjunk soha alumínium edényt, mert a tejben lévő savak
reakcióba léphetnek vele. 2. Lépés: Adjunk hozzá kb. 50 ml tejsavót vagy
előző napról maradt savanyú tejet. Ez fogja ‘beindítani’ a fermentációs
folyamatot. 3. Lépés: Keverjük el jól a tejet és a savót vagy savanyú tejet.
Ezután hagyjuk a keveréket szobahőmérsékleten 24-48 óráig. Fontos, hogy ne
takarjuk le teljesen az edényt, mert a fermentáció során keletkező gázoknak
el kell tudniuk távozni. 4. Lépés: Az aludttej készítésekor szem előtt
tartandó, hogy a tejnek alvás közben nem szabad túl melegnek lennie, de nem
is túl hidegnek. A legjobb hőmérséklet a szobahőmérséklet, azaz körülbelül
20-25 fok. 5. Lépés: Minden nap keverjük meg az edényben lévő tejet.
Megfigyelhetjük, hogy a tej lassan elkezd változni: először krémes lesz, majd
később savanyú illata és íze lesz. 6. Lépés: Amikor az aludttej már
kellőképpen savanyú ízű lett (ez kb. 1-2 napot vesz igénybe), tároljuk
hűtőszekrényben. Az elkészült házi aludttejet felhasználhatjuk smoothiekhez,
salátákhoz vagy akár desszertekhez is. Reméljük, élvezni fogod ezt a egyszerű
és gazdaságos módszert az otthoni aludttej elkészítésére!