Ánizs Ammónia

  Cím: Ánizs Ammónia: Az Elfeledett
Édesség Összetevő Sokan nem ismerik, de az ánizs ammónia, vagy más néven
ammónium-karbonát, az egyik legősibb édesítőszer és sütőpor, amit már
évszázadok óta használnak a cukrászatban. Ez a fehér kristályos anyag
elsősorban Skandináviában és Németországban népszerű, ahol különféle
karácsonyi sütemények alapvető összetevője. De mi is pontosan az ánizs
ammónia? Ebben a blogbejegyzésben bemutatom ennek a kevésbé ismert hozzávalónak
a történetét és felhasználását. Az ánizs ammónia neve onnan származik, hogy
az ammónium-karbonátot gyakran használták együtt az ánizzsal. Eredetileg
mindkét összetevőt gyógyszerként használták, de később felfedezték, hogy
remekül működnek süteményekben is. Az ánizs ammónia jellegzetes íze van, amit
sokan ‘gyógyszeres’ vagy ‘mentolos’ ízként írnak le. Az ánizs ammóniát
leggyakrabban olyan süteményekben találjuk meg, amelyeknek könnyű és puha
textúrára van szükségük. A süteménytészta elkészítésekor az anyag hevítéskor
elpárolog, így hagyva maga után kis lyukakat a tésztában, ami a süteménynek
könnyű, levegős szerkezetet ad. A használata nem bonyolult, viszont érdemes
néhány dolgot szem előtt tartani: 1. Szobahőmérsékleten tárolja: Az ánizs
ammónia a hidegben elveszíti hatásosságát. 2. Ne használjon túl sokat: Az
ánizs ammónia erős íze miatt csak csekély mennyiséget használjon, hogy ne
nyomja el a többi ízt. 3. Süsse közvetlenül a hozzáadása után: Az ánizs
ammónia legjobb hatást akkor éri el, ha a süteményt közvetlenül a hozzáadása
után sütjük. Összefoglalva, az ánizs ammónia egy remek összetevő lehet azok
számára, akik szeretik kísérletezni és új ízekkel ismerkedni. Bár kevésbé
ismert az általános sütőporhoz képest, de jellegzetes íze és textúrája miatt
érdemes kipróbálni és belevinni a szokásos receptekbe.