A bab áztatása az
egyik legfontosabb lépés a hüvelyesek főzése során. Az áztatás segít
csökkenteni a babban található antinutritív anyagok mennyiségét, és elősegíti
a jobb emészthetőséget. Az áztatás lépései egyszerűek, de fontosak. Először
is válasszuk ki a szennyeződésektől mentes babot, majd mossuk meg alaposan. A
babot tegyük egy tálba, és öntsünk rá elegendő mennyiségű vizet, hogy ellepje
teljesen. Hagyjuk állni legalább 8-12 órán keresztül, de lehet akár 24 órát
is. Az áztatás időtartama függ a bab fajtájától – például a lencse csak
néhány óra áztatást igényel, míg a sárgaborsó akár 24 órát is. Miután lejárt
az áztatási idő, öntsük le a vizet, majd mossuk meg újra alaposan a babot.
Most már készen áll a főzésre! Az áztatás hozzáadott értéket ad az ételnek,
segít csökkenteni a puffadást okozó anyagokat, és elősegíti a hüvelyesek
könnyebb emészthetőségét. Érdemes tehát odafigyelni erre az aprónak tűnő, de
nagyon fontos lépésre az ételkészítés során.