Berkenye Lekvár

  Címe: Az édes
felfedezés: Berkenye Lekvár Szia, kedves olvasó! Ma egy speciális témában
szeretnék megosztani veled egy érdekes és egyszersmind ízletes receptet. A
berkenye lekvárról lesz szó, ami talán nem annyira ismert, mint a barack vagy
eper lekvár, de hidd el, ha kipróbálod, soha többé nem akarsz majd más
lekvárt kanalazni a reggeli pirítósodra. A berkenye – vagy ahogy néhányan
nevezik, madárberkenye – egy kissé fanyar ízű gyümölcs. Sokan nem is tudják, hogy
bővelkedik C-vitaminban és antioxidánsokban. Ennek a gyümölcsnek az
elkészítése sajnos nem feltétlenül könnyű feladat, hiszen ez a gyümölcs magas
pektintartalma miatt gyorsan megdermed. De ne aggódj! Ha követed az alábbi
egyszerű lépéseket, garantáltan sikeres lesz a berkenye lekvár elkészítése.
Először is szükséged lesz egy jó adag friss berkenyére. Nagyjából 1 kilogramm
berkenye kell 1 liter lekvárhoz. A gyümölcsöket alaposan mosd meg, majd
távolítsd el róluk az apróbb szárakat és leveleket. Ezután tedd fel őket főni
egy nagy fazékban, anélkül, hogy bármilyen folyadékot adnál hozzájuk. A
berkenye ugyanis saját levében fog megfőni. Amint a gyümölcsök megpuhultak –
ez nagyjából 30-40 percet vesz igénybe, attól függően, mennyire érettek a
berkenyék – szűrd le a levét egy sajttartóval vagy durva szűrővel. Ha nem
szereted a magokat, itt van az ideje eltávolítani őket. Ezután jöhet az
édesítés! Hozzávetőlegesen 1 kilogramm cukrot adj hozzá literenként – persze
az ízlésednek megfelelően variálhatod is ezt az arányt. Folytasd a főzést,
közben rendszeresen kevergesd, hogy ne égjen oda. Amikor a lekvár megfelelő
állagúvá válik (ez kb. 20-30 perc), mehet bele egy kis citromlé is, ami
kiemeli a gyümölcs természetes ízét és segít tartósítani a lekvárt. Fontos:
Mielőtt üvegekbe töltenéd a lekvárt, mindenképp sterilizáld azokat! A legjobb
módszer erre egy 10 perces forró vízben való áztatás. Ha ezzel megvagy,
óvatosan töltsd bele a forró lekvárt az üvegekbe,