A burek egy
hagyományos balkáni étel, amely töltött tészta tekercs. A töltelék lehet
húsos, sajtos vagy zöldséges változatban is. A burek készítése egyszerű, de
időigényes folyamat. Először is szükségünk lesz tésztára. A legtöbb receptben
filotészta használatos, de otthon is könnyedén elkészíthetünk tésztát
lisztből, vízből és olajból. Ezután jöhet a töltelék elkészítése. Ha húsos
bureket szeretnénk készíteni, akkor daráljunk fel egy adag húst, pirítsuk meg
kevés olajon, majd ízesítsük sóval, borssal és esetleg fűszerekkel. Ha a
töltelék elkészült, jöhet a burek összeállítása. Kenjünk ki egy tepsit
olajjal, majd fektessük bele az első réteg tésztát. Ezt követően rétegezzük
rá a tölteléket és ismételjük meg a folyamatot addig, amíg elfogy a tészta és
a töltelék. Végül süssük a bureket előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40
percig, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje. A kész bureket tálalhatjuk
hidegen vagy melegen is. A burek nagyszerű választás lehet vendégváró
falatkaként vagy akár főfogásként is. Kísérletezzünk bátran az ízekkel és
változatossággal, hiszen ez az étel rendkívül sokoldalú és könnyen
variálható! Jó étvágyat!