Cím: Télen is
csemege: így készül az ízletes céklasaláta Ahogy a hőmérő higanyszála egyre
lejjebb kúszik, úgy kezdjük érezni, hogy nemcsak a meleg pulóverekre és forró
teára, de az ízletes, egészséges ételekre is szükségünk van. Ilyenkor jöhet
nagy segítségül a cékla, amely gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás, és
emellett remek alapanyag salátákhoz. Mostani bejegyzésünkben egy egyszerű,
téli céklasaláta receptet osztunk meg veletek. A céklasaláta elkészítése
egyszerű, olcsó és gyors, ráadásul sokféleképpen variálható. A recept alapja
persze a cékla, ami lehet friss vagy akár előfőzött (ezt boltban is be lehet
szerezni), sütve is finom, de a leggyakoribb és legegyszerűbb módszer a
főzés. Hozzávalók: – 4-5 közepes méretű cékla – 1 nagy fej vöröshagyma – ecet
(lehet almaecetes is) – cukor – só – bors – olaj Elkészítés: 1. Első
lépésként fogjuk a céklákat és tisztítsuk meg őket, majd tegyük fel főni sós
vízben. Ha friss céklát használunk, akkor a főzési idő hosszabb lesz, kb.
1-1,5 óra. Ha előfőzött céklát használunk, akkor már csak fel kell
melegítenünk. 2. Amíg a cékla fő, készítsük el a saláta öntetét. Egy kis
tálban keverjük össze az ecetet (kb. 4 evőkanálnyi), egy csipet cukrot és
sót, valamint némi borsot ízlés szerint. Ezután öntsünk hozzá egy kevés
olajat is. 3. Miután a cékla megfőtt (puhára főtt, de mégsem szétfőtt), bő
hideg vízzel hűtsük le, majd hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre vagy
reszeljük le. 4. A vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk vékony karikákra. 5.
Egy nagyobb tálba tegyük a céklaszeleteket és a hagymakarikákat, majd öntsük
rá az öntetet és alaposan forgassuk át. 6. Hűtőben tárolva pár órán keresztül
érdemes állni hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek. A céklasaláta számos étel
mellé nyújt kellemes kiegészítést, de önmagában is fogyasztható.