Cékla Savanyúság Télire

  Cím: Cékla savanyúság télire –
hagyomány és egészség egybefonódása Kezdetben lehet, hogy az ember a cékla
szót hallva elsősorban a saláták világába kalauzolja el a fantáziája. Pedig a
cékla igen sokoldalú, és jellegzetes, kissé földes íze remekül illeszkedik
különböző fogásokhoz. Ma viszont nem a szokványos úton haladunk tovább, hanem
egy kicsit jobban elmélyedünk a témában, és céklasavanyúságot készítünk
télire. A cékla nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Gazdag
vitaminokban és ásványi anyagokban, antioxidáns tulajdonságai pedig
kifejezetten jótékonyak lehetnek az immunrendszerünk számára. Télen pedig
nincs is annál fontosabb, mint erősíteni szervezetünket a megpróbáltatásokkal
szemben. De hogyan is készíthetjük el ezt a finomságot otthon? Könnyed
lépésekre bontva most bemutatom nektek: 1. Lépés: Először is válasszunk ki
friss és formás céklákat piacról vagy akár saját kertünkből. 2. Lépés: A
kéregét alaposan mossuk meg kefével, hogy a földes íz ne domináljon. 3.
Lépés: A megtisztított céklát hagyományosan kockákra vágjuk, de akár karikára
is szelhetjük. 4. Lépés: Egy edénybe rétegezzük a feldarabolt céklát, majd
öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. 5. Lépés: Adjunk hozzá sót (kb. 20
gramm/ liter), cukrot (kb. 50 gramm/ liter), ecetet (kb. 1 dl/ liter) és
fűszereket ízlés szerint (pl. babérlevelet, szegfűszeget, borsot). 6. Lépés:
Főzzük a céklát addig, amíg megpuhul, de azért még maradjon roppanós. 7.
Lépés: Amint elkészült, még forrón töltsük üvegekbe a céklát a levével
együtt. 8. Lépés: Gondosan zárjuk le az üveget és hagyjuk kihűlni. Ezzel kész
is a téli cékla savanyúságunk! Rendkívül egyszerűen előállítható, és hosszú
ideig eltartható – így télen is élvezhetjük friss zöldségünk ízét. Összefoglalva,
a cékla savanyúság kiváló alternatíva lehet télen a friss zöldségek
pótlására. Gazdagíthatja az ünnepi asztalt, de a hétköznapi