A croissant egy
francia eredetű, leveles tésztából készült péksütemény, amelyet legtöbbször
reggelire vagy uzsonnára fogyasztunk. A croissant jellegzetes ízét és állagát
a kiváló minőségű vaj és a többszöri hajtogatás során keletkező rétegek
adják. A croissant elkészítése nem bonyolult, de időigényes folyamat. Először
is szükségünk van jó minőségű leveles tésztára, amelyet otthon is könnyen
beszerezhetünk a boltokban. Ezután a tészta kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd
hagyjuk pihenni egy rövid ideig. Ezután ismételjük meg a hajtogatást és
pihentessük újra. Ezt a lépést többször is megismételhetjük attól függően,
milyen tökéletes rétegeket szeretnénk elérni. Miután elkészült a hajtogatás,
formázzuk meg croissantokat a tésztából és hagyjuk őket kelni egy ideig. A
croissantokat tojással kenjük le és előmelegített sütőben süssük
aranybarnára. A frissen sült croissant ropogós külsővel és puha belsővel fog
megkínálni minket, így érdemes azonnal fogyasztani. Ha szeretnénk
különlegesebbé tenni, kísérletezhetünk töltelékekkel vagy bevonhatjuk
csokoládéval. Összességében a croissant egy ízletes és elegáns reggeli vagy
uzsonna lehetőséget kínál, amelynek elkészítése egyszerűbb, mint gondolnánk.
Érdemes kipróbálni otthon is!