Családi ház elektromos vezetékelése

Néhány jótanács, amit végig kell gondolni a tervezéskor:

  • A lakáson belüli elosztóvezetékek, áramkörök terhelését kb. 2,2 kW-tal vehetjük számításba 10A áramfelvétellel.
  • A dugaszolóaljzatok szerelésénél legfeljebb 16 dugaszolóaljzat legyen egy vezetéken.
  • Az azonos használatra kialakított áramkörökben vagy csak a világítási szerelvények vagy csak dugaszolóaljzatok vannak. Ez utóbbi rendszernek az az előnye, hogy ha a világítási rendszer meghibásodik, a helyiségben mégsem szűnik meg a világítás, mivel az állólámpák vagy az asztali lámpák a dugaszolóaljzatokról kaphatnak áramot.
  • Külön áramkörre kell szerelni a nagy fogyasztókat: a villanytűzhelyet, a sűtőt, mosogatógépet, mosógépet, szárítót,  tárolós vízmelegítőt és más nagy fogyasztókat.

A következő táblázat egy közepes komfortú lakásban szükséges dugaszoló-aljzatok és világítótestek számát tartalmazza. Az egyre több elektromos eszköz használata miatt érdemes akár túltervezni az alábbi mennyiségeket.

A helyiség neveDugaszolóaljzatok számaVilágítótestek (lámpák) száma
Lakószoba étkezési rész nélkül82
Lakószoba étkezési résszel103
Étkező4-81-2
Konyha10-123-4
Műhely/garázs9-102-3
Hálószoba/gyerekszoba5-102-4
Fürdő44
WC11
Folyosó22
Terasz/erkély22

Elsőként végig kell gondolni, hogy helyiségenként milyen teljesítményű fogyasztókat kívánunk használni.

Ha elhatároztuk, hogy helyiségenként hol és milyen teljesítményű fogyasztót akarunk elhelyezni és használni, számítási kell végezni, hogy mekkora a szükséges elektromos teljesítmény. Ennek ismeretében lehet meghatározni a vezeték-keresztmelszeteket. Ez vonatkozik a fővezetékekre és az egyes áramkörök elosztóvezetékeire is. 

Lakáson belüli elosztóvezetékek, áramkörök terhelését kb. 2,2 kW-tal vehetjük számításba. 10 A körüli áramfelvétellel. Az áramkör elosztó- és csatlakozóvezetékeket azonos keresztmetszettel (1,5 mm2-es rézvezeték) szereljük. A rézvezeték drágább, mint az alumínium vezeték, de a rézvezeték számtalan előnye van. Ha 2 kW-nál nagyobb teljesítményű fogyasztót tervezünk elhelyezni vagy működtetni, (pl. hősugárzó, kandalló stb.), akkor az Ilyen fogyasztó részére külön áramkört kell kiépíteni. A lakószobákban általában 1 kW-nál nagyobb teljesítményű fogyasztót nem használunk, kivéve porszívó. Megengedett az egyes áramkörők későbbi bővítése a felmerülő igények szerint. Lehet újabb csatlakozókat készíteni (egyik dugaszoló-aljzatból a másikba). Azonban arról sose feledkezzünk meg később sem, hogy egy áramkör terhelése nem haladhatja meg a 2,2 kW-ot.

Ha nagyfogyasztók (pl. villanykályha) már üzemelnek, akkor a tervezett bővítésnél nem valószínű, hogy ennél nagyobb fogyasztó elhelyezéséről kelljen gondolkodnunk. A szokásos kisfogyaszlók a rádió, a televízió, az állólámpák, töltők. A dugaszolóaljzatainak szerelésénél van olyan szabály, hogy egy áramkörre legfeljebb 16 dugaszolóaljzatot lehet felszerelni és egy dugaszolóaljzatba legfeljebb 2 kW-os fogyasztó csatlakoztatható.

Az áramkör összterhelése ekkor sem haladhatja meg a 2,2 kW-ot. Az áramköröket lehet azonos vagy vegyes használatra kialakítani. Vegyes használatú az az áramkör, amelyben a világítási fogyasztók és a védőérintkezős dugaszolóaljzatok vegyesen fordulnak elő. Az azonos használatra kialakított áramkörökben vagy csak a világítási szerelvények vagy csak dugaszolóaljzatok vannak. Ez utóbbi rendszernek az az előnye, hogy ha a világítási rendszer meghibásodik, a helyiségben mégsem szűnik meg a világítás, mivel az állólámpák vagy az asztali lámpák a dugaszolóaljzatokról kaphatnak áramot. 

Az előírásoknak megfelelően külön áramkörre kell szerelni a nagy fogyasztókat: villanytűzhelyet, sűtőkemencét, mosogatógépet, mosógépet, szárítót és tárolós vízmelegítőt. A hálózat kialakításánál tervezni kell még a kisfogyasztók elhelyezését, pl. antennaerősítők és antenna-levezetések, távközlési hálózat és berendezései. 

A hálószobában az ágyak mellé tervezzünk kettős (iker) dugaszolóaljzatot, mivel gyakori legalább két fogyasztó együttes használata, pl. lámpa és töltő. A többi helyiségekben sem célszerű egyes dugaszolóalj-zatokat felszerelni, hanem kettős vagy hármas dugaszolóaljzatok szükségességét eleve betervezhetjük. 

Rádió, televízió, töltők rendszerint egy blokkban üzemel, ezek külön-külön csatlakozást igényelnek. Legalább a kezdetben ne használjunk hosszabbítókat, amelyek azonfelül, hogy rontják a lakás látványát, még elbotlást is okozhatnak. Jobb tehát előre betervezni a későbbi igényt. Választhatunk olyan megoldást is, hogy a központi világításkapcsolóval (lehet távműködtetésű is) a lakás különböző részeiben lévő asztali és állólámpák egy-egy kapcsolással gyulladjanak ki. 

Igen hangulatos ez a megoldás, mivel nem kell az egyes kapcsolókat külön kapcsolgatni és a kívánt fényerősség tetszés szerint szabályozható. Folyosókon, hosszabb elő-szobákban, lépcsőfeljárók-ban sohasem elegendő egy kapcsoló. A bejáratoknál, fordulóknál kereszt- vagy váltókapcsolókat helyezzünk el. a szükséges mennyiségben. Nem kell a sötétben botorkálni, kapcsolókat keresgetni, vagy feleslegesen égve hagyni a világítást. Későbbi átalakításokat és kiegészítéseket elkerülhetjük, ha a világításrendszer kiépítésekor impulzuskapcsolókat szerelünk tel vállókapcsolásban.

A cikk Karl H. Schubert: Villanyszerelés című könyve alapján íródott.

https://epitcentrum.hu/alaprajz-keszito-online