Csalánleves

  Címe: Zöld csodaleves: felfedezzük a
csalán jótékony hatásait Bevezető: Üdvözlöm, kedves olvasók! Mára egy igazi
táplálkozástudományi kuriózumot hoztam Nektek, amit némi bátorsággal és
néhány óvintézkedéssel könnyen beilleszthettek az étrendetekbe. Kérném
tartsatok velem ezen az izgalmas gasztronómiai kalandon, melyben megismerjük
a csalánlevél által kínált egészségügyi előnyöket, majd pedig
lépésről-lépésre megtanuljuk elkészíteni a magyar konyha egyik legkedveltebb
tavaszi levesét: a csalánlevest. Miért érdemes csalánlevet enni? A csalán
növény neve hallatán sokaknak talán csak a kellemetlen bőrviszketés jut
eszébe, pedig ez a gyomnövény számtalan jótékony hatással bír. Gazdag A-, C-
és K-vitaminban, de jelentős mennyiségű vasat, magnéziumot és rostot is
tartalmaz. Erős antioxidáns tulajdonságai mellett segít a méregtelenítésben,
erősíti az immunrendszert és javítja az anyagcserét is. Hogyan készítsünk
csalánlevest? Hozzávalók: – 1 nagy maréknyi friss csalánlevél – 2 nagy
burgonya – 1 nagy vöröshagyma – 2 gerezd fokhagyma – 1 liter zöldségleves
alaplé – 1 evőkanál olívaolaj – Só, bors ízlés szerint Elkészítés: Mielőtt
hozzáfognánk a csalánleves elkészítéséhez, fontos megjegyeznünk, hogy a
csalánlevelet mindig gumikesztyűben szedjük össze, hogy elkerüljük a
kellemetlen bőrirritációt. A levelek szedése után alaposan mossuk meg őket.
Az elkészítés első lépése, hogy a hagymát és a fokhagymát aprítjuk fel, majd
az olívaolajon üvegesre pároljuk. Ezután adjuk hozzá a kockákra vágott
burgonyát, és öntsük fel a zöldségleves alaplével. Fűszerezzük sóval és
borssal ízlés szerint. Amikor a burgonya már majdnem puha, adjuk hozzá a
megmosott csalánleveleket, és főzzük további 5 percig. Ha elkészültünk,
botmixerrel pürésítsük le az egész levest – így a csalánlevelek sem okoznak
majd kellemetlen meglepetést. Tálaláskor friss