Címe: Csontos Karaj – A Hétköznapi
Magyar Konyha Csillaga Sziasztok, kedves Olvasók! Ma a magyar konyha egyik
klasszikus fogását, a csontos karajt fogjuk elkészíteni. Számtalan variációt
ismerünk erre a remek ételre, ami akár egy gyors hétköznapi ebédnek is
megfelelő lehet, de megállja a helyét ünnepi alkalmakkor is. A csontos karajt
sokan félreteszik az áruházak húsos polcainál, pedig nemcsak ízletes és
laktató, de elkészítése sem jár túl nagy nehézséggel. Először is nézzük meg,
mire lesz szükségünk: Hozzávalók 4 személyre: – 4 szelet csontos karaj – só,
bors – fokhagyma – olaj – 1 vöröshagyma – babérlevél Először is elő kell
készítenünk a húst. Vegyük elő a csontos karaj szeleteket és sózzuk,
borsozzuk meg ízlés szerint. Nyomjunk rá néhány gerezd fokhagymát, majd
tegyük félre pihenni egy kis időre. Amíg a hús pihen, készítsük elő a többi
hozzávalót. Aprítsuk fel a vöröshagymát, és egy tűzálló tálban kezdjük el
pirítani az olajon. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, helyezzük bele a
hússzeleteket, és minden oldalukat süssük meg. Ezután öntsünk annyi vizet a
tálba, hogy ellepje a húst, majd tegyünk bele 1-2 babérlevelet is. Ekkor
következik a lassú főzés: takarjuk le az edényt és alacsony lángon főzzük a húst
körülbelül egy órán keresztül. A csontos karajt általában krumplipürével vagy
hasábburgonyával szokták tálalni, de igazán jól illik hozzá a párolt zöldség
is. A lényeg, hogy valami egyszerű és könnyed köret legyen mellette, ami nem
vonja el a figyelmet a finom, lassan sült hús ízétől. A csontos karaj
elkészítése nem igényel szakértelmet, és mégis, ha betartjuk az alapelveket –
jó minőségű hús, mértékletes fűszerezés és türelmes sütés-főzés – garantáltan
mennyei fogást varázsolhatunk az asztalra. Remélem kedvet kaptatok egy kis
főzőcskéhez! Próbáljátok ki ezt a receptet, és osszátok meg velünk a
végeredményt! Jó étvágyat kíván
