Sziasztok Kedves Olvasók! A ma esti
blogbejegyzésünkben hőn áhított csülökről lesz szó. Igen, a finom, ropogósra
sült csülökről, amit egyszerűen imádunk. Ha meghalljuk a „csülök
sütőben” kifejezést, azonnal a nyálunk csorog. Nos, itt az ideje, hogy
megosszam veletek a legjobb tippeket és trükköket ennek az ínycsiklandóan
finom ételnek a tökéletes elkészítéséhez. Először is, mindig friss húst
válasszunk! Az előre csomagolt csülkök sokszor nem bizonyulnak olyan
finomnak, mint a frissen vágottak. Tehát az első tippem az lenne, hogy
látogassatok el a helyi henteshez és vásároljatok tőle friss csülköt. Második
lépésben jön a pác. A pácoláshoz használjunk bőséges mennyiségű fűszert: sót,
borsot, majoránnát és fokhagymát. Ezekkel az alapvető fűszerekkel nem lehet
nagyon mellélőni. A csülköt tegyük egy nagy tálba, és dörzsöljük be alaposan
ezekkel a fűszerekkel. Majd hagyjuk állni a hűtőben legalább 12, de még jobb
24 órán át. Amikor kiveszitek a csülköt a hűtőből, engedjetek rá annyi vizet,
ami éppen csak ellepi, és főzzétek addig, míg a hús elkezd levenni az
inakról. Ez általában 2-3 órába telik. Vigyázzatok, hogy ne legyen túlfőtt,
hiszen akkor szét fog esni. A csülöknek már-már végleges formát öltött, most
jön az utolsó lépés: a sütés. Egy mély tepsit béleljünk ki alufóliával (ez
megkönnyíti majd a takarítást), és helyezzük bele a csülköt. Süssük
előmelegített sütőben 180 fokon kb. 2-2,5 órát. Fontos, hogy közben időnként
locsolgassuk meg az alatta levő levessel. Amikor úgy gondoljuk, hogy már
majdnem kész, akkor emeljük fel a hőfokot 220 fokra és pirítsuk még kb. 15-20
percig. Ez adja meg a csülöknek azt az isteni ropogós kérgét. És voilà!
Elkészültünk! Nem is olyan bonyolult ugye? A tökéletesen sült csülök titka
egyszerű: türelem és kitartás szükséges hozzá. Remélem, hogy ezzel a
bejegyzéssel segíteni tud
