Dinnye Lekvar

  Cím: Édes nyári emlékekkel télre –
Dinnyelekvár a konyhánkban Képzeljük el, hogy a hideg téli napokon, amikor
egy vastag réteg hó lepi be az utcákat, miközben odakint fagyosan süvít a
szél, belül otthonunk melegében ülve egy finom pirítósra kenünk egy kis nyári
emléket. Egy lekvárt, melynek egyszerre édes és friss íze van. Hogy ez mi?
Nem más, mint a dinnyelekvár. A dinnye a nyár jelképe, de sajnos ennek az
édes gyümölcsnek rövid az élettartama. Szerencsére van mód arra, hogy a
dinnye ízét meghosszabbítsuk és átvigyük a hideg hónapokba is. Ez pedig nem
más, mint a dinnyelekvár elkészítése. A dinnyelekvár készítése nem igényel
nagy szakértelmet, bárki otthon is el tudja készíteni. A végeredmény pedig
minden fáradozásért kárpótol. Meglepően egyszerű alapanyagokból készül:
természetesen magából a dinnyéből, cukorból és citromsavból. A cukor és
citromsav segít megőrizni a lekvár tartósítását és frissességét. Elkészítése
lépésről-lépésre: 1. Először is válasszunk ki egy érett, finom dinnyét. A
dinnyét vágjuk kockákra, és távolítsuk el a magokat belőle. 2. Egy nagy
lábasba tegyük bele a dinnyekockákat, adjunk hozzá cukrot az ízlésünknek
megfelelően. Általános arány lehet 1 kg gyümölcsre kb. 1 kg cukor. 3. Kezdjük
el főzni a dinnyét közepes lángon, kevergetve addig, amíg a cukor teljesen
fel nem oldódik. 4. Ha a cukor teljesen feloldódott, adjunk hozzá egy kis
citromsavat (kb. fél teáskanál/kg), ami segít megtartani a szép színét és
friss ízét. 5. Ezután folyamatos kevergetés mellett főzzük kb. 60-90 percig,
amíg be nem sűrűsödik. 6. Amikor elkészült, forrón töltsük steril üvegekbe és
csavarjuk rá erősen a fedeleket. 7. Hagyjuk teljesen kihűlni és tároljuk
hűvös helyen. A végeredmény egy igazán egyedi lekvár lesz, amely az íze
mellett a színével is elvarázsolja majd a családot. A lekvárban valódi nyári
dinnye ízét és illatát élvezhetjük a hideg téli hónapokban is. És képzelj