A dió csíráztatása
egy egyszerű és izgalmas módja annak, hogy saját diófákat neveljünk
otthonunkban. Ez nem csak egy szórakoztató kísérlet lehet, hanem hosszú távú
befektetés is, hiszen pár év múlva már gyümölcsöt is szüretelhetünk a saját
diófánkról. Az első lépés a megfelelő diófa kiválasztása. Fontos, hogy olyan
diót válasszunk, amely még nem száradt ki, és még nem kezdett el rohadni. A
diókat általában ősszel lehet begyűjteni, amikor még zöld héjuk van. A
második lépés a diók csíráztatása. Ehhez először meg kell tisztítani a diókat
a héjból, majd nedves papírtörlőbe vagy vattába csomagolva tegyük őket egy
zacskóba vagy dobozba. Fontos, hogy nedves legyen a papír vagy vatta, de ne
áztassuk el a diókat. A harmadik lépés az idő és türelem. A dióknak időre van
szükségük ahhoz, hogy kicsírázzanak. Általában 4-6 hét alatt kezdik el
kihajtani a hajtásokat. Fontos figyelni arra, hogy ne száradjanak ki közben a
diók, ezért rendszeresen ellenőrizzük és nedvesítgessük a papírt vagy vattát.
Amikor már megjelennek az első hajtások, ültessük el őket egy kis cserépbe
vagy ültetőedénybe földbe. Vigyázni kell rájuk és rendszeresen locsolni őket,
hogy jól fejlődjenek. Összességében tehát a dió csíráztatása egy izgalmas és
egyszerű módszer arra, hogy saját diófáink legyenek otthonunkban. Csak némi
türelemre és gondoskodásra van szükség hozzá!
