Cím: A Durian – Az ázsiai
„királygyümölcs” szeretett és megvetett egyben A durian, amelyet
sokan „a gyümölcsök királyának” hívnak, rendkívül népszerű
Ázsiában, de a nyugati világban még mindig viszonylag ismeretlen. Nem csak
azért emlékezetes, mert egyedülálló megjelenésű és hamisítatlan ízzel
rendelkezik, hanem azért is, mert az emberek gyakran vagy imádják, vagy
utálják az erős illata miatt. A durian egy fától származó trópusi gyümölcs, amelynek
nagysága és formája a labdától a futball méretéig terjedhet. A külső héja
zöld vagy barna színű és tüskés borítású, míg a belső része krémszínű vagy
sárgás húsú – attól függően, hogy melyik fajtáról van szó. Az ízlése
kifinomult; van benne valami a vaníliától a mandulán át az érett sajtig. A
duriant többnyire frissen fogyasztják, de szerepelhet süteményekben,
levesekben vagy akár jégkrémben is. Azonban a durian legemlékezetesebb
jellemzője talán az erős illata. Nem véletlen, hogy Ázsiában sok helyen –
például szállodákban és tömegközlekedési eszközökön – tilos duriant
szállítani. Az illata olyan erős, hogy sokan összehasonlítják a rothadó
hússal, vöröshagymával kevert nyers káposztával és a sütőben túlságosan
megsült tojással. Az illatáról folyó viták ellenére a durian rendkívül
tápláló. Magas rost-, B-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt jó választás
lehet az egészséges étrendbe való beillesztéshez. Végül is, a durian tényleg
egy gyümölcs, amelyet próbálnia kell minden bátor gasztronómiai kalandornak.
A szokatlan ízkombinációja és a hírhedt illata ellenére sokan dicsérik az
egyedülálló élményt, amit nyújt. Ha következő utazásod során találkozol vele,
emlékezz a híres mondásra: „Ne ítélj előbb, mint amíg meg nem
kóstoltad!”
