Cím: Ecetes Cékla
– Hagyományos recept a színes, savanyú ízvilág kedvelőinek Szeretettel
köszöntelek minden olvasómat a konyhám világában, ahol ma belemerülünk a
tradicionális magyar receptek csodálatos világába – ezúttal az ecetes céklát
fogjuk elkészíteni. Ez a recept nem csak igazán ízletes és egészséges, de még
a téli hónapokra is ideális tartósított zöldség. Lássuk tehát, hogy mit is
fogunk szükségesnek tartani az ecetes cékla elkészítéséhez! Hozzávalók: – 1
kg cékla – 3 dl vizes ecet (10%) – 2 evőkanál só – 3 evőkanál cukor – 1
babérlevél – néhány szem egész bors Elkészítés: 1. Lépés: A céklákat először
alaposan megmossuk, majd egy nagyobb fazékban főzni kezdjük. Fontos, hogy ne
hámozzuk meg a céklát főzés előtt, mert így megmaradnak benne az értékes
tápanyagok és színe is szebb lesz. 2. Lépés: Amikor a céklák megfőttek (kb.
60 perc), lehűtjük és letörölgetjük róluk a héjat. Ezt követően
felszeleteljük őket, vagy tetszés szerinti formára vágjuk. 3. Lépés: Egy
fazékban elkeverjük a vizet, az ecetet, a sót, a cukrot, hozzáadjuk a
babérlevelet és a borsot, majd felforraljuk. 4. Lépés: A forró levet ráöntjük
a céklára úgy, hogy teljesen ellepje, majd lefedve hagyjuk hűlni. 5. Lépés:
Amikor már kihűlt, üvegbe tesszük, és frissítő savanyúságként fogjuk élvezni
étkezéseink mellé. Érdemes tudni, hogy a cékla magas vitamintartalma miatt
igazán egészséges választás. A benne található folát segít megelőzni számos
betegséget és támogatja az immunrendszert is. Remélhetőleg ez a recept
meghozza kedveteket ahhoz, hogy ti is kipróbáljátok otthon. Az ecetes cékla
egyszerűen elkészíthető, ízletes és egészséges. Legközelebbi bejegyzésemben
pedig további finom és érdekes receptekkel jelentkezem majd!