Az ecetes zöld
paradicsom receptje – Az ízek és a színek kavalkádja Szeretettel üdvözlök
mindenkit a blogomban! Ma egy igazán különleges, tradicionális recepttel
szeretnék megosztani veletek. Ez nem más, mint az ecetes zöld paradicsom. A
nyár vége felé gyakran előfordul, hogy még rengeteg zöld paradicsom marad a
kertünkben. Ezeket a gyümölcsöket semmiképp sem szabad veszendőbe hagyni,
ugyanis az ecetes zöld paradicsomból fantasztikus ízeket varázsolhatunk télire!
A recept elkészítése egyszerű, nagyszerű alkalmi foglalatosság és ráadásul
remek ajándék is lehet barátainknak, családtagjainknak. Kezdjük is el!
Hozzávalók: – 1 kg zöld paradicsom – 5 dkg só – 1 l víz – 3 dkg mustármag –
borsószemek ízlés szerint – 2 dl 20 %-os ecet – fokhagyma (opcionális) –
friss bazsalikom és petrezselyem (opcionális) Elkészítés: 1. Először is
mossuk meg alaposan a zöld paradicsomokat, majd vágjuk ki a szárukat és
csumájukat. Ha túl nagyok a paradicsomok, félbe vagy negyedelésre vágjuk
őket. 2. Egy edényben forraljunk fel 1 liter vizet és adjunk hozzá 5 dkg sót,
majd hűtsük le szobahőmérsékletűre. 3. A paradicsomokat tegyük üvegbe,
közéjük szórjuk a mustármagot, a borsószemeket és ízlés szerint fokhagymát.
Ha van otthon, friss bazsalikommal és petrezselyemmel is ízesíthetjük. 4. Az
üveget öntsük fel a lehűlt sós vízzel és adjunk hozzá 2 dl ecetet. 5. Zárjuk
le az üveget, majd tegyük sötét, hűvös helyre (pincébe vagy kamrába)
körülbelül 6-8 hétre. Ez alatt az idő alatt az ecetes zöld paradicsomok
megpuhulnak és átveszik az ízeket. A kivárás időszaka után jöhet a
legizgalmasabb rész: a kóstolás! Ha minden jól ment, az ecetes zöld
paradicsom savanykás, de mégis édes illatú lesz. Ez a recept nagyszerű módja
annak, hogy ne vesszen kárba semmi a kertből és még télen is élvezhetjük a
nyár ízeit. Továbbá remek ajándék is lehet! Remélem, tetszett a recept, és
kipróbáljátok otthon! Jó étvágyat hoz