Kedves Olvasók!
Szeretettel köszöntelek titeket a blogomon! A mai bejegyzésemben egy
különleges, de ritkán használt gyümölcsről, a kökényről és a belőle
elkészíthető finom lekvárról szeretnék mesélni. Bár talán kevésbé ismert,
mint az alma vagy a barack, a kökény számos egészségügyi előnyt kínál és
igazán kiemelkedő ízű lekvárt ad. A kökény a közép- és dél-európai
hegyvidékek jellegzetes növénye. Kék-zöld bogyói október végétől november
elejéig érnek be, és fagy után érdemes csak leszedni őket, mert az lágyságot
és édességet kölcsönöz a gyümölcsnek. A kökény rendkívül gazdag C-vitaminban,
amely erősíti immunrendszerünket és antioxidáns hatású is. De hogyan készül a
kökénylekvár? Elsősorban fontos megjegyezni, hogy a gyümölcs magja mérgező
anyagokat tartalmaz, ezért lekvár előtt elengedhetetlen a magok eltávolítása.
Íme, lépésről-lépésre: 1. Szüreteljük le a kökénybogyókat fagy után, majd
mossuk meg őket. 2. Áztassuk a gyümölcsöt egy-két napra, hogy a bogyók
megpuhuljanak. 3. Ezután főzzük meg a gyümölcsöket annyi vízben, amennyi
ellepi őket. Az első felforralás után szűrjük le róla a vizet. 4. A második
felforraláskor már ne öntsük le a vizet, hanem passzírozzuk át a gyümölcsöt,
hogy eltávolítsuk a magokat. 5. Az így kapott pépet forraljuk fel újra, majd
adjuk hozzá a cukrot (1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot számoljunk). Szükség
esetén adjunk hozzá pectint is, amely segít megfelelő állagot biztosítani a
lekvárnak. 6. Forraljuk tovább a masszát, míg kellően sűrű nem lesz, majd
töltsük steril befőttes üvegekbe. A kökénylekvár kellemesen savanykás íze
tökéletesen kiegészül az édesítéssel, ezért kiváló választás palacsintára,
süteményekbe vagy akár húsételek mellé is. Az elkészítése talán kissé
időigényesebb más lekvároknál, de az eredmény minden fáradságot kárpótol.
Remélem, kedvet kaptatok a kökénylekvár készítéséhez