Főtt Rizs

  Bevezető
Sziasztok! A mai blogbejegyzés alanya nem más, mint a főtt rizs – ez a
hihetetlenül sokoldalú, újratermelődő alapanyag, amely számos ételköltemény
alapja. Kiváló energiaforrás és nem utolsó sorban roppant egyszerű
elkészíteni. Ha azonban még nem próbáltad ki, vagy bizonytalan vagy a
tökéletes főtt rizs „receptjében”, akkor olvass tovább! Miért
szeressük a főtt rizst? A főtt rizs népszerűségének oka kézenfekvő: finom,
könnyen elkészíthető és kellően sokoldalú ahhoz, hogy számos különböző
ételhez passzoljon. Lehet köret, de önálló fogás is; édes és sós változatban
egyaránt megállja a helyét. Az ázsiai konyha elmaradhatatlan része, de más
kultúrák ételeiben is gyakran felbukkan. Hogyan készítsünk tökéletes főtt
rizst? Az alaprecept egyszerű: csupán három alapanyagra lesz szükségünk –
rizsre, vízre és egy csipet sóra. 1. Első lépésben a rizst alaposan öblítsük
át hideg vízzel. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, és
megakadályozza, hogy a rizsszemek összetapadjanak főzés közben. 2. Ha már
megtörtént az öblítés, tegyük a rizst egy edénybe, és öntsünk rá kétszer
annyi vizet, mint amennyi rizst használtunk. Tehát ha például 1 csésze rizst
főzünk, akkor 2 csésze vízre lesz szükségünk. 3. Adjunk hozzá egy csipet sót,
majd fedjük le az edényt és tegyük fel közepes lángon főni. 4. A rizst főzzük
addig, amíg a víz teljesen el nem párolog belőle. Fontos, hogy ebben az
időszakban ne keverjük meg! 5. Amikor már szinte teljesen elpárolgott a víz,
csökkentsük minimálisra a hőt és hagyjuk tovább főni még 10-15 percig. 6.
Miután letelt a főzési idő, kapcsoljuk ki a tűzhelyet és hagyjuk a rizs
pihenni még 5-10 percig – így lesz igazán puha és finom. Összefoglalva A
tökéletes főtt rizs elkészítése nem bonyolult feladat, de néhány apró trükk,
mint például az alapos átöblítés vagy a pihentetés, segíthet abban, hogy a