Francia Péksütemények

  A francia konyha édes oldala: Francia
péksütemények Ahogy azt a divat és művészet területén is megszokhattuk, a
franciák az egyik legkiválóbbak, ha süteményekről van szó. A sajátosan finom
és látványos francia péksütemények a világ minden táján népszerűek – hadd
mutassam be Önöknek ezt a gyönyörűen illatos világot. Ennél jobban talán
semmi sem jellemzi Franciaországot, mint az ikonikus baguett. A hagyomány
szerint a baguette hosszú, vékony alakja lehetővé teszi, hogy a pékek a
nadrágjuk csövében szállítsák őket. Az igazi baguette ropogós kérgű és
levegős belsőségű, és ugyanolyan jól illik reggelire vajjal és lekvárral,
mint egy finom francia sajt mellé. A croissant pedig éppolyan jellegzetes
francia péksütemény, habár eredetét tekintve osztrák. Az alapszabály itt is
hasonló: ropogós kívül, lágy belül. A croissant elkészítése mesteri
pontosságot és türelmet igényel – a tésztát többször nyújtják ki és
hajtogatják össze, hogy az eredmény levegős, réteges és omlós legyen. Ezt a
folyamatot laminálásnak hívják, és ez adja a croissant jellegzetes
textúráját. Ha már francia süteményekről van szó, nem mehetünk el szó nélkül
a macaron mellett sem. Ez a színes, mandulalisztes apróság az egyik
legismertebb és legkedveltebb francia sütemény. A macaron két részből áll –
két mandulalisztes, könnyű „sapkából”, amelyek között finom ganache, vajas
krém vagy lekvár található. Első látásra egyszerűnek tűnhet, de a macaron
tökéletes elkészítése komoly kihívást jelent még a tapasztalt cukrászok
számára is! Végül pedig említsük meg a pain au chocolat-ot, ami
tulajdonképpen egy csokoládés croissant. Az íze önmagáért beszél – ki ne
szeretne reggelire frissen sült péksüteményt csokoládéval? Ezek csak néhány
példák arra az ínyencségre és mesteri tudásra, amit a francia péksütemények
magukba rejtenek. Minden falaton érezhető az alázat és a tisztelet, amit a
franciák az élelmiszer iránt tanúsítanak. Akit érdekelnek ezek az ízletes
műalkotások, annak javaslom, hogy látogasson el egy igazi francia pékségbe