Ahogy beköszönt az
ősz, egyre többeket foglalkoztat a gombaszezon és a frissen szedett finom
erdei gombák tárolása. A gombák rendkívül egészségesek és ízletesek, így
érdemes odafigyelni arra, hogyan őrizzük meg őket hosszabb ideig. Az első
lépés az, hogy válogassuk át a frissen szedett gombákat. Helyezzük el őket
egy tiszta papírtörlőn vagy konyharuhán, hogy megszabaduljanak a felesleges
nedvességtől. A második lépés, hogy döntsük el, hogyan szeretnénk tárolni a
gombákat. Ha azonnal fel szeretnénk használni őket, akkor helyezzük őket egy
papírzacskóba vagy műanyag tárolóba és tartsuk hűtőszekrényben maximum 5-7
napig. Ne zárjuk le teljesen a tárolót, hogy a gombák szellőzhessenek. Ha
viszont hosszabb ideig szeretnénk megőrizni a gombákat, akkor fagyasztás is
jó megoldás lehet. Mossuk meg és vágjuk fel azokat, majd helyezzük műanyag
zacskóba vagy dobozba és tegyük lefagyasztható dobozba. Így akár több hónapig
is eltarthatják a gombáink. Fontos még megemlíteni, hogy sosem szabad nyers
gombát fagyasztani vagy aszalni, csak sült vagy főtt állapotban lehet ezeket
tárolni. Összességében tehát fontos odafigyelni a friss gombák tárolására,
hogy minél tovább élvezhessük azok finom ízét és egészséges hatásait. Legyen
szó rövid- vagy hosszútávú tárolásról mindig ügyeljünk arra, hogy tiszta és
szellős helyen legyenek elhelyezve a gombák!