Ha van egy olyan
étel, amit a legtöbben szeretünk és ami sokak szerint az egész ételnek az
igazi lelke, az a szósz. És ha van egy olyan szósz, amelyik igazán különleges
és jellegzetes ízt ad az ételünknek, az a gravy szósz. A gravy szósz egy
nagyon népszerű angol szósz, amit általában húsokhoz vagy sült ételekhez
tálalnak. A gravy lényegében egy húsleves alapú sűrűsített mártás, amelyik
elkészítéséhez nem kell más, csak húslevest és lisztet vagy kukoricakeményítőt
használni. A gravy készítése egyszerű, de nagyon fontos a megfelelő arányok
betartása. Először is fel kell forralni a húslevest, majd apránként hozzáadni
a lisztet vagy a kukoricakeményítőt, közben folyamatosan kevergetve. Fontos,
hogy ne legyen csomós a mártásunk, ezért érdemes fokozatosan adagolni a
sűrítőt. Amikor már elértük a kívánt sűrűséget, sóval és borssal ízesíthetjük
a gravy-t. Sokan még más fűszereket is hozzáadnak, például petrezselymet vagy
kakukkfüvet. Ezután már csak le kell csepegtetni az elkészült szószt az
ételünkre és már tálalhatjuk is. A gravy szósz valóban az étel koronája
lehet, hiszen egy jó gravy képes feldobni még a legunalmasabb fogást is.
Érdemes kipróbálni otthon is ezt a fantasztikus angol ételkölteményt és
garantáltan nem fogunk csalódni!
