Cím: A hagyományos szilvabefőtt:
Ízletes múltidézés a szilvakirály birodalmából Hello mindenki, ma a
hagyományos szilvabefőtt varázslatos világába kalauzolok el benneteket.
Megmutatom, hogyan készíthetünk otthon egy igazi nagyi-stílusú, ízletes és
egészséges befőttet a szezonális gyümölcsökből, ezúttal a fenséges szilvából.
A szilva nem csak gyönyörű színével és zamatos ízével nyűgöz le minket, de
tele van rosttal, vitaminokkal és antioxidánsokkal is. A szilvabefőtt pedig
nem csupán az őszi-téli időszakban adhatja vissza nekünk a nyár melegét és
bőségét, hanem remekül illik süteményekbe vagy akár húsok mellé is. Kezdjük
tehát a recepttel! Hozzávalók: – 1 kg szilva – 500 g kristálycukor – Fél
citrom leve – 1 rúd vanília Elkészítés: 1. Első lépésben válogassuk át a
szilvákat. Jellemzően az érett, de még kemény gyümölcsök a legideálisabbak
erre a célra. Mossuk meg őket alaposan, majd vágjuk félbe és távolítsuk el a
magjaikat. 2. Az előkészített szilvákat tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá
a cukrot, a citromlevet és a vaníliarudat. Hagyjuk állni néhány órát, hogy a
szilva levet eresszen. 3. Ezután lassú tűzön kezdjük el főzni az egészet.
Fontos, hogy közben nem szabad kevergetni, csak rázogatni az edényt, hogy ne
törjenek össze a gyümölcsök. 4. Miután felforrt, kb. 15-20 percig főzzük
tovább lassú tűzön. Érdemes közben többször lehabozni róla. 5. A végén
sterilizáljunk befőttesüvegeket (ezt megtehetjük sütőben is), majd merjük
bele forrón a kész szilvabefőttet. 6. Helyezzük fel az üvegekre a kupakokat
és fordítsuk őket fejjel lefelé, hagyjuk így kihűlni. Néhány nap alatt álljon
össze az íze, aztán már élvezhetjük is akár reggelire pirítósra kenve vagy
éppen egy finom húsétel mellé savanykás köretként. Nagyszüleink tudását és
szeretetét idézi ez a hagyományos szilvabefőtt, ami ráadásul egészséges is.
Remélem, ti is k
