A hal szósz egy
népszerű ételízesítő, melyet hagyományosan különféle halakból készítenek. A
hal szósz elkészítése során általában sózott halakat erjesztenek, majd ezeket
préselik és szűrik le. Ezután a folyadékot hosszú ideig érlelik, hogy
kifejezett íze legyen. A hal szósz jellegzetes, erős ízvilággal rendelkezik,
amely sok ételnek kiváló ízt ad. A hal szósz használata a konyhában nagyon
változatos lehet. Sok receptben alapvető összetevőként szerepel, de akár
önállóan is felhasználható ízesítésre. Különböző világkonyhákban is
használják, például Ázsiában vagy Délkelet-Ázsiában is elterjedt az
alkalmazása. A hal szósz elkészítése otthon is lehetséges, bár időigényes
folyamat. A legtöbben azonban inkább bolti verziót választanak, hiszen
könnyen beszerezhető és kényelmes megoldás. Fontos tudni, hogy a hal szósz
erős és jellegzetes íze miatt nem mindenkinek nyer felkelti a tetszését.
Érdemes elővigyázatosan doszírozni vele az ételeket, hogy ne legyen túl intenzív
az íze. Végül érdemes kiemelni, hogy a hal szósz gazdag tápanyagforrás is
lehet, hiszen sok esetben tartalmazza a halból származó jótékony hatású
anyagokat is. Emiatt érdemes beiktatni az étrendbe, ha szereted az erős
ízeket és fontosnak tartod az egészséges táplálkozást.Így hát próbáljátok ki
bátran a hal szószt a következő főzésnél!