Szia, kedves olvasó! Ma egy olyan
édességről szeretnék mesélni, amit lehet, hogy sokan nem is ismertek eddig:
ez a halva. Valószínűleg már a neve is furcsán hangzik a legtöbbször használt
édes finomságokhoz képest, pedig ez egy rendkívül népszerű és hagyományos
desszert több közép-keleti és ázsiai kultúrában. Lássuk, mire számíthatunk,
ha belevágunk a halva készítésébe! A halva alapvetően egy édes sütemény,
amelynek fő összetevői a magvak – leggyakrabban szezámmag vagy napraforgómag
– és méz vagy cukor. Az eredmény: egy krémes, ropogós, kissé morzsalékos
édesség, ami az ízlelőbimbóidat egészen új dimenziókba repíti. A halva
különlegességét részben az adja meg, hogy nem igényel sütést vagy főzést. A
recept igen egyszerű: a magvakat megdarálják (vagy vásárolhatunk előre darált
formában), majd összekeverik mézzel vagy cukorsziruppal olyan mértékben, hogy
nyújtható tésztát kapjanak. Néhány verzióban további hozzávalókat is adnak
hozzá, mint például mogyoró, mandula, kókuszreszelék vagy szárított
gyümölcsök a változatosság kedvéért. Az elkészült tésztát alaposan
összegyúrjuk, majd egy formába nyomkodjuk és megvárjuk, míg megszilárdul.
Ezután szeletelhetővé válik, és különböző formákban és méretekben felszolgálható.
A halva íze nagyon egyedi, a magvak természetes ízét édesítőszerünk – legyen
az méz vagy cukorszirup – felerősíti. Egyesek azt mondják, hogy a halva íze
hasonlít a mogyoróvajéra vagy a tahinire (szezámmag krém), de édesített
verzióban. Mindenképpen érdemes kipróbálni ezt az egyszerűen elkészíthető,
mégis rendkívül finom és laktató édességet. A halva remek alternatíva lehet a
hagyományos csokoládés vagy gyümölcsös desszertek helyett, ráadásul
egészségesebb is ezeknél. A magvak rengeteg jó zsírt és proteint
tartalmaznak, valamint rostban is gazdagok, így a halva nem csak finom, de
tápláló is. Remélem kedvet kaptál a halva kipróbálásához! És ha már
belelendültél, ne habozz megosztani az