A házi barack
lekvár egy nagyon finom és könnyen elkészíthető édesség, amely tökéletes
választás lehet reggelire vagy délutáni nasihoz. A lekvár készítése egyszerű,
csak néhány alapanyagra van szükségünk hozzá. Először is válasszunk ki érett,
zamatos barackot a lekvárunkhoz. Mossuk meg alaposan, majd hámozzuk meg és
távolítsuk el a magját. Vágjuk apró darabokra a gyümölcsöt, majd tegyük egy
lábosba. Adjunk hozzá cukrot ízlés szerint, valamint egy kevés citromlevet
is. Lassú tűzön főzzük az összetevőket, időnként kevergetve. Fontos, hogy ne
hagyjuk túl sokáig főni, hogy ne égjen le vagy ne ragadjon le az alja. Amikor
már lágy és pépes állagú a barack, akkor szedjük át üvegekbe a lekvárt.
Zárjuk le jól az üvegeket, majd tegyük őket fejjel lefelé pár percre, hogy
létrejöjjön a vákuum. Ez segít abban, hogy hosszabb ideig eltarthassuk a
lekvárt. Ha szeretnénk még tovább fokozni az ízét, akkor adjunk hozzá egy kis
vaníliát vagy fahéjat ízlés szerint. A házi barack lekvár nagyszerű
alternatíva lehet a bolti változatok helyett, hiszen így biztosak lehetünk
abban, hogy milyen összetevőkből készült és mennyi cukrot tartalmaz.
Próbáljátok ki ti is otthon ezt a finom édességet!
