Cím: Az otthoni konyha csodái: Házi
Bolognai szósz Helló, kedves olvasók! Ma egy olyan témát hoztam Nektek, ami a
gasztronómia világának egyik legismertebb és legkedveltebb darabja, a
bolognai szósz. Akár a tipikus olasz lasagne alkotórészeként, akár egy
egyszerű spagetti étel főszereplőjeként – a bolognai szósz minden konyhában
megtalálható. Ma beavatlak Titeket abba, hogyan készítsünk házi bolognai
szószt. Először is, az alapok. A bolognait Bologna városából származtatjuk,
ahonnan sok más finom olasz étel is ered. Az itteniek hagyományosan sovány
marhahúst és pancettát használnak a szószhoz. Az igazi bolognai szósz
receptje kevés összetevőt tartalmaz, de fontos, hogy mindegyikük kiváló
minőségű legyen. Szükségünk lesz: – 500g sovány marhahús – 150g pancetta – 1
nagy vöröshagyma – 2 gerezd fokhagyma – 1 sárgarépa – 1 zellerszár – 800g
konzerv paradicsom – Olívaolaj – Só, bors Kezdjük azzal, hogy apró kockákra
vágjuk a pancettát és hagymát. A sárgarépát és a zellerszárat is vékonyan
szeleteljük. Egy nagy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olívaolajat, majd
pirítsuk meg rajta a pancettát. Amint a pancetta kicsit megpirult, adjuk
hozzá az aprított hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert. Folyamatosan
kevergessük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor jöhet bele a darált
marhahús. Fontos, hogy magas hőfokon sütve pirítsuk meg a húst, hogy minden
oldala szépen barnuljon. Amikor ez megtörtént, borsozzuk meg és adjunk hozzá
sót ízlés szerint. Most jön a főzés legizgalmasabb része: a paradicsom
hozzáadása. Használhatunk friss paradicsomot is, de a konzerv változat is
tökéletesen működik. Miután beletettük a paradicsomot, alacsonyra vesszük a
tüzet és lefedjük a serpenyőt. Hagyjuk lassan rotyogni legalább 2 órán át –
minél tovább főzzük, annál ízletesebb lesz a szósz. Íme, a házi készítésű
bolognai szó