A ketchup az egyik
legnépszerűbb és legtöbb háztartásban megtalálható szósz, amelyet sokan
kedvelnek a hamburgerek, hotdogok vagy akár sült krumpli mellé. Azonban a
bolti ketchupok gyakran tele vannak adalékanyagokkal és cukorral, ezért egyre
többen döntenek úgy, hogy otthon készítik el saját házi változatukat. A házi
ketchup elkészítése nem bonyolult folyamat, és nagyon egyszerűen elkészíthető
néhány alapanyagból. Első lépésként szükségünk lesz paradicsomra,
vöröshagymára, fokhagymára, ecetre, cukorra, sóra és fűszerekre (például
pirospaprika, mustárpor). A paradicsomot felaprítjuk, majd egy lábasba
tesszük az összes többi hozzávalóval együtt. Ezután lassú tűzön felforraljuk
az egészet, majd lefedve hagyjuk párolódni legalább egy órán át. Amikor már
összeértek az ízek és a paradicsom teljesen megpuhult, botmixerrel pépesítjük
az egészet. Ha túl sűrűnek találjuk a végeredményt, akkor hozzáadhatunk még
kevés vizet vagy ecetet. Végül az elkészült ketchupot üvegekbe töltjük és
hagyjuk kihűlni. Jól záródó üvegekben akár több hétig is eltartható a
hűtőszekrényben. A házi ketchupnak garantáltan nincsenek mesterséges
adalékanyagai és rengeteg cukrot is megspórolhatunk vele. Ráadásul ízlés
szerint állíthatjuk be az édes-savanyú arányokat és akár fűszeresebb
változatot is készíthetünk belőle. Összességében tehát érdemes lehet otthon
elkészíteni a saját házi ketchupunkat, hiszen egyszerű folyamatról van szó és
garantáltan friss és egészséges lesz a végeredmény. Próbáljátok ki ti is!
![Szoba Tervező](https://passzivhazepito.hu/wp-content/uploads/2023/02/Szoba-tervezo.jpg)