Holland Sajt

  A holland sajt világhírű, és nem is
alaptalanul. Az évszázadok során a hollandok kifinomították a sajtkészítés
művészetét, ami olyan klasszikus sajtokat eredményezett, mint az Edami, a
Gouda és az emblematikus kékpenészes Roquefort. Hollandiában több mint 300
különböző sajtot gyártanak, melyek között mindenki megtalálja a számára
legkedvesebbet, legyen az egy lágy, krémes sajt vagy egy kemény, összetett
ízvilágú darab. Az országban nagyon komolyan veszik a sajtkészítést és
törvények szabályozzák a különböző sajttípusok előállítását. Az Edami és a
Gouda Hollandia két legismertebb sajta. Mindkettőt a tehenek tejéből
készítik, de az előállításukban vannak lényeges különbségek. Az Edami egy
lágyabb, finomabb ízű sajt, míg a Gouda keményebb szerkezetű és erősebb
ízvilágú. Az előállításuk során a tejet megfelelő hőmérsékletre melegítik,
majd oltóanyagot adnak hozzá, amely segíti a tej koagulációját. Ezt követően
a sajtmasszát formába öntik, és meghatározott ideig érlelik. Az érlelési idő
alatt a sajt íze és szerkezete változik. Az Edamit rövidebb ideig, míg a
Goudát hosszabb ideig érlelik. Különleges sajtoknál az érlelési idő akár több
év is lehet. Ez alatt az idő alatt a sajtban lévő tejbaktériumok lassan dolgoznak,
előidézve a jellegzetes ízeket és állagot. A holland sajt története
visszanyúlik az ókorba, de igazán a középkorban kezdett elterjedni. A
hollandok már ekkor is nagy hajóhadat tartottak fenn, ami lehetővé tette
számukra a sajtok exportálását és népszerűsítését szerte Európában. Ma
Hollandia továbbra is az egyik legnagyobb sajtexportőr világszerte, és
termékeik sokfélesége vonzza a gasztronómia szerelmeseit. A holland sajtok
egyedi ízvilágukkal, kiváló minőségükkel és hosszú történelmükkel igazi ínyenc
csemegét jelentenek minden sajtrajongónak. Lehetőség nyílik Hollandiában
sajtudvarokat meglátogatni, ahol bepillantást nyerhetünk a sajtkészítés
folyamatába és kóstolókon veh