Hordós Uborka

  Címe: A hordós
uborka varázsa A hordós uborka, ez a magyar konyha egyik legnépszerűbb
savanyúságai közül való, a szendvicsek és saláták elengedhetetlen kísérője,
de sokan önmagában is szeretik. Az ínycsiklandozó savanykás ízét a
fermentáció adja, azaz a természetes erjedési folyamat. Ma bepillantást
engedek a hordós uborka készítésének titkos világába. A hordós uborka
elkészítése talán kissé időigényesnek tűnhet, de az eredmény minden bizonnyal
megéri a fáradságot. Elég néhány egyszerű lépést követni, és a nyár végén
bőséges lesz a jutalom. Az első és talán legfontosabb lépés az alapanyagok
beszerzése. Keressünk jó minőségű, kisebb-nagyobb méretű uborkákat, lehetőleg
növényvédőszermentes forrásból. Szükségünk lesz még kaporra, fokhagymára és
persze sóra. A hagyományos receptek szerint tölgyfa leveleket is érdemes
használni, amely segít megőrizni az uborkák roppanóságát. A második lépésben
előkészítjük a hordót. A legjobb, ha ez valóban hordó, fából készült és jól
záródik. Ha nincs ilyenünk, akkor nagyobb, élelmiszer-biztonságos műanyag
vödör is megteszi. A hordót töltsük fel az uborkákkal, közben rétegezve a
kaporral és a fokhagymával. Ne felejtsük el az említett tölgyfa leveleket
sem. Ha mindent beletettünk, jöhet a sóoldat: egy liter vízhez tegyünk egy
púpos evőkanál sót, aztán ezt öntsük az uborkákra egészen a tetejéig. Ekkor
jön a legnehezebb rész: a várakozás. A hordót tegyük hűvös, sötét helyre, és
legalább 3-4 hétig ne nyúljunk hozzá. Az erjesztési folyamat során az uborkák
savanykás ízt kapnak, miközben megtartják ropogós textúrájukat. Amint
elérkezett az idő, máris kóstolható a hordós uborka! Tárolhatjuk a hűtőben
vagy a kamrában is, szendvicsekhez, levesekhez tökéletes kiegészítő lehet, de
önállóan is megállja a helyét. Tehát ahogy látod, a hordós uborka elkészítése
nem ördöngösség, csak idő és türelem kell hozzá. Az eredmény azonban minden v