Cím: Kalóriadeficit Kiszámítása: A
Fogyás Mérhető Mértéke Egy egyszerű, mégis meglepően hatékony módja a
fogyásnak a kalóriadeficit kialakítása. De mi is ez pontosan és hogyan
számolhatjuk ki? Ebben a bejegyzésben igyekszünk minden kérdésre választ
adni, tömören és érthetően! A kalóriadeficit alapvetően azt jelenti, hogy az
általunk elfogyasztott energiamennyiség (kalória) kevesebb, mint amennyit a
testünk naponta felhasznál a normális működéshez. A felesleges kalóriák
zsírként raktározódnak el a testünkben. Tehát ha kevesebb kalóriát viszünk
be, mint amennyit felhasználunk, zsírt fogunk égetni és fogyni kezdünk. De
hogyan számoljuk ki a szükséges kalóriadeficitet? Nézzük lépésről-lépésre! 1.
Elsőként tisztáznunk kell, hogy mi a TDEE (Total Daily Energy Expenditure),
vagyis napi teljes energiafelhasználásunk. Ez az összeg tartalmazza az
alapanyagcserénket (BMR – Basal Metabolic Rate), fizikai tevékenységünkből
adódó energiafelhasználást és étrendünk termogenezisét (az emésztéssel járó
energiafelhasználás). Az interneten számos TDEE kalkulátor található, amely
segít meghatározni ezt az értéket személyes adatok alapján. 2. Miután megvan
a napi teljes energiafelhasználásunk, először is arra kell törekednünk, hogy
az általunk elfogyasztott kalóriák száma ne haladja meg ezt az értéket. Erre
nagyszerű segítség lehet a kalóriaszámlálás. 3. Ha már tudjuk mennyi kalóriát
fogyasztunk és mennyit használunk fel naponta, megtervezhetjük a
kalóriadeficit mértékét. Általánosan elfogadott vélemény szerint heti 0,5-1
kg fogyás biztonságos és egészséges ütemű, ami körülbelül napi 500-1000 kcal
deficittel érhető el. Fontos megjegyezni, hogy a túl nagy kalóriadeficit nem
egészséges és fenntarthatatlan hosszú távon! A drasztikus fogyás gyakran
visszahízáshoz vezet, ráadásul fejfájást, rosszullétet és egyéb egészségügyi
problémákat okozhat. A kalóriadeficit tehát egy hatékony eszköz a fogyásban,
ám fontos, hogy ezt okosan és egészségesen hajtsuk végre. Ne feledj
