Cím: Az otthoni
karamellkészítés öröme – Könnyű és ízletes recept A karamella keveredő
aranyló színe, ragadós textúrája és édes-sós íze gyakran idézi fel az otthon
melegét, karácsonyi sütés-főzés közben. Ez a népszerű édesség azonban nem
csak ünnepi alkalmakkor kerülhet az asztalra, hanem bármikor elkészíthetjük,
ha éppen hódolnánk az édesség iránti vágyunknak. Szerencsére a karamella
elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád! Először is, néhány fontos alapanyagra
lesz szükségünk: 200g kristálycukor, 90g vaj (nem margarin), 120ml tejszín és
egy csipet só. A karamella elkészítése során fontos, hogy magas minőségű
alapanyagokat használjunk, mert ezek határozzák meg a végeredmény ízét és
textúráját. Az elkészítés menete a következő: 1. Tegyük egy serpenyőbe a
cukrot és közepes lángon kezdjük el olvasztani. Ne adjunk hozzá vizet! A
cukor magától is elolvad. 2. Amint a cukor teljesen felolvadt és aranybarna
színű lett (vigyázzunk, ne égjen oda!), adjuk hozzá a vajat. Először
valószínűleg buborékolni fog, de ne ijedjünk meg, ez normális. Keverjük
addig, míg a vaj teljesen elolvad. 3. Ezután lassan öntsük hozzá a tejszínt
és keverjük folyamatosan. A tejszín hozzáadása közben is buborékozni fog a
keverék, de ezen ne lepődjünk meg. 4. Vegyük le a tűzről, majd szórjuk bele a
sót és keverjük jól el. 5. Hagyjuk a karamellát kihűlni 10-15 percig, majd
már készen is áll az élvezetekre! A házi karamella sokkal ízletesebb és
egészségesebb, mint a boltban kapható társai, hiszen mi magunk határozzuk meg
az összetevőket. Emellett kísérletezhetünk is vele – például vaníliás vagy
fahéjas karamellát is készíthetünk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a
karamella forró állapotban nagyon meleg lehet, így mindig legyünk óvatosak az
elkészítése során! És voilá! Így készülhet otthon egy csodásan egyszerű és
finom karamella. Fogyaszthatjuk magában, süteményekbe tehetjük, de akár a
reggeli palacsintánkra is csorgathatj