Kefir Készítés

  Cím: Felfedezés az otthoni probiotikus
ital készítés világában: a kefir Bevezető: Valószínűleg hallottál már a
kefirről, az egészséges és finom fermentált italról, amely számos jótékony
hatással bír. De tudtad, hogy könnyen elkészítheted otthon saját magadnak? A
következőkben bemutatom, hogyan készíthetsz saját kefirt otthonod
kényelmében. Mi is a kefir? A kefir eredetileg a Kaukázusból származó
fermentált tejtermék, amely gazdag probiotikumokban, vitaminokban és ásványi
anyagokban. A kefir elkészítése során egy speciális gombakultúrát használnak
fel, amit „kefirgombának” hívunk. Ez felelős azért a folyamatért,
ami során a tej cukortartalmát (laktózt) a gomba baktériumai alkohollá és
széndioxiddá alakítják. Ennek eredményeképp létrejön egy krémes állagú, kissé
savanykás ízű ital. Hogyan készítsük? A kefirkészítéshez csak néhány
hozzávalóra van szükségünk: friss tejre (lehetőleg teljes zsírtartalmúra),
valamint természetesen a kefirgombára. Lépések: 1. Kefirgomba beszerzése: A
kefirgombát számos webshopban vagy egészségügyi boltokban megvásárolhatod. 2.
Hozzávalók előkészítése: Mérjünk ki 500 ml tejet és 1-2 evőkanál kefirgombát.
3. Kefir elkészítése: Öntsük a tejet egy üvegedénybe, majd adjuk hozzá a
kefirgombát. Jól keverjük el. 4. Fermentálás: Fedjük le az edényt egy tiszta
szövetszalvétával, amit gumi szalaggal rögzíthetünk, hogy a gomba
„lélegezni” tudjon, de közben ne jusson bele semmilyen
szennyeződés. Ezután hagyjuk szobahőmérsékleten állni 24-48 órát (attól
függően, hogy milyen erős ízt szeretnénk elérni). 5. Szűrés: Miután az
italunk fermentálódott, szűrjük le a kefirgombákat egy finom sajtszűrő
segítségével (ne használjunk fémszűrőt, mert káros lehet a gomba számára). A
maradék folyadék lesz a friss kefirünk! 6. Újabb adag elkészítése: Ne dobjuk
ki a szűrt kefirgombát, mert újra használható! Csak ismételjük meg