A kékpenészes
sajtok egy különleges és ízletes sajtfajta, melyeket azáltal különlegessé
tesznek, hogy penészgombával történik a fermentálásuk. A penészgomba a sajtba
jutva levegőztetést hoz létre, amiért a sajtban apró, kis lyukak keletkeznek.
Az első lépés a kékpenészes sajt készítésében az alap tej előkészítése.
Ezután a tejet melegítik és hozzáadják a savóztató enzimet, majd a
penészgombát. Ezután a keveréket formákba öntik és hagyják érni. Az érlelés
során a penész tovább fejlődik és megjelenik a jellegzetes kék szín. A
kékpenészes sajtoknak többféle fajtája létezik, mint például a Roquefort, a
Gorgonzola vagy az Stilton. Mindegyiküknek sajátos íze és aromája van, ami
attól függ, hogy milyen típusú penészgomba került bele. Az egyik legfontosabb
dolog, amit tudni kell a kékpenészes sajtokról, hogy bár nehéz lehet
megszokni az erős ízüket, mégis érdemes őket megkóstolni és belevetni
magunkat az ízek világába. Összességében tehát elmondható, hogy a kékpenészes
sajtok egy igazán izgalmas és különleges sajtfajta, melyeket érdemes lehet
kipróbálni azoknak is, akik eddig még nem mertek neki nekivágni. Így rá lehet
jönni arra, hogy ezek a sajtok valójában nagyon finomak és izgalmasak
lehetnek!