A kemény sajt
készítése otthon is egyszerűen elvégezhető, és nagyon izgalmas tevékenység
lehet azok számára, akik szeretik a sajtokat. A folyamat viszonylag hosszú és
időigényes lehet, de az eredmény mindenképpen megéri a fáradozást. Először is
szükséged lesz friss tehéntejre vagy kecsketejre, valamint savanyítóra és
oltóra. A tej felmelegítése során figyelj arra, hogy ne forrald fel, csak
melegítsd fel 32-35°C-ra. Majd adj hozzá savanyítót, hogy a tej megsavanyodjon.
Ezután jön a következő lépés: az oltás. Az oltóval belezsírozd a tejbe a
baktériumokat, amelyek felelősek lesznek a sajt megfelelő éréséért és ízéért.
Fontos, hogy ezt alaposan összekeverd a tejjel. A sajtmasszát most hagyd
állni egy ideig, hogy az oltó hatni tudjon rá. Ezután jön az öntés: vedd ki a
masszát és rakd egy sajtszigetelő formába, majd nyomkodd megfelelően össze.
Amikor a sajt már kialakult és megszilárdult, akkor jöhet az érlelés. Ehhez
szükséged lesz egy hűvös, páratartalommal rendelkező helyre, ahol legalább
több héten keresztül érlelni tudod a sajtot. Végül pedig élvezd az eredményt!
Kemény sajtot készíteni igazi kihívás lehet, de ha végigcsinálod a
folyamatot, garantáltan büszke leszel az elkészült termékre. Érdemes
kísérletezni különböző ízesítéseket is belecsempészni a sajtba, hogy még
izgalmasabb legyen az eredmény. Jó sütést-főzést!