Kökénylekvár

  Címe: A Kökényből
király: házi kökénylekvár Bevezető A kökény, ez a kis fekete gyümölcs, sokak
számára ismerős lehet erdőjárás közben. De vajon hányan gondoltak bele abba,
hogy milyen finom lekvárt lehet belőle készíteni? Ma bepillantást engedünk a
kökénylekvár készítés rejtelmeibe, és megmutatjuk nektek, hogyan alakítható
át ez a vadon termő bogyó egy mennyei desszerté. Mi is az a kökény? A kökény
(Prunus spinosa) egy vadon termő cserje, amelynek kis, fekete színű
gyümölcsei október és november hónapban érnek be. Különlegessége, hogy nem
csak díszítésként használható a kertekben, de gyümölcseit feldolgozva igazi
gasztronómiai csemegévé varázsolhatjuk. Kökénylekvár készítése lépésről
lépésre Az első és legfontosabb lépés a kökénygyümölcsök begyűjtése. Fontos
tudni, hogy a kökényet leghelyesebben az első fagyok után érdemes leszedni,
mivel ekkor válik igazán édessé. A begyűjtött gyümölcsöket alaposan meg kell
mosni, majd kipattintani a magjukat. Ezután jön az alap szirup elkészítése: a
kökény mennyiségétől függően kell cukrot és vizet egy lábasba tenni. Egy kiló
kökénybogyóhoz általában 1 kg cukor és 1 liter víz szükséges. A cukros-vizes
keveréket lassú tűzön addig kell főzni, míg a cukor teljesen fel nem oldódik
benne. Amint a szirup elérte az ideális állagot, hozzáadjuk a kökényszemeket.
A lábast visszatesszük a tűzhelyre és lassú tűzön tovább főzzük, ameddig csak
a gyümölcs meg nem puhul. Ez nagyjából 40 percnyi időt vesz igénybe. A főzés
utolsó szakaszában botmixerrel pürésítjük a gyümölcsöt, hogy lekvárszerű
állaga legyen. Az így kapott massza már csak egy kis citromlével vagy
almaecettel igényel ízesítést. Végezetül steril üvegekbe töltjük a
kökénylekvárt és jól lezárt állapotban hűvös helyen tároljuk. Fontos, hogy az
üvegeket előzetesen forró vízzel sterilizáljuk, hogy elkerüljük a baktériumok
és penész gombák megtelepedését. Záró gondolat A kökén