Kókuszliszt Recept

  A kókuszliszt egyre növekvő
népszerűségnek örvend a gluténérzékenyek, diétázók és a paleo étrendet
követők körében. De mi is ez valójában, és hogyan készíthetünk otthon saját
magunk Kókuszlisztet? Ebben a bejegyzésben ezt fogom megválaszolni. A
kókuszliszt valójában szárított, őrölt kókusztejből származik. Gazdag
rostban, alacsony szénhidráttartalmú és természetesen gluténmentes.
Használatakor tartsuk észben, hogy rendkívül magas rosttartalma miatt nagy
mennyiségű folyadékot képes magába szívni, ezért ha receptekben használjuk,
általában több folyadékra lesz szükség. Lássuk, hogyan készíthetünk otthoni
körülmények között kókuszlisztet! Szükségünk lesz: – 4 csésze friss vagy
szárított kókuszreszelék – 4-6 csésze forrásban lévő víz Az elkészítés
lépései a következők: 1. Tegyük a kókuszreszeléket egy nagy tálba, öntsük rá
a forrásban lévő vizet. Hagyjuk állni 1-2 órát, hogy a kókusz jól magába
szívja a vizet. 2. Ezután tegyük a beáztatott kókuszreszeléket egy gézbe vagy
finom szűrőbe, és préseljük ki belőle a vizet. Egy gyümölcscentrifugával is
elvégezhetjük ezt a lépést. A visszamaradt folyadékot ne öntsük ki, ez
ugyanis kókusztej! 3. A kipréselt, száraz kókuszreszeléket terítsük szét egy
sütőpapírral bélelt tepsin, és szárítsuk meg alacsony hőfokon (kb.
50-60°C-on) a sütőben. Fontos, hogy az alacsony hőfokon történő szárítás
során a kókuszliszt megőrizze tápanyagtartalmát. 4. Amikor a reszelék
teljesen megszáradt, daráljuk le egy erős mixerben vagy konyhai robotgépben,
amíg finom lisztes állagú nem lesz. 5. Szűrjük át egy finom szűrőn vagy
szitán, hogy az esetleges nagyobb darabokat eltávolítsuk, és már
használhatjuk is! A házi készítésű kókuszliszt tárolásához válasszunk
légmentesen záródó dobozt, és tároljuk hűvös, sötét helyen. A kókuszliszt
remekül haszn