A köles egy
egészséges és tápláló gabona, melyet érdemes beiktatni az étrendünkbe a
változatosság és a jótékony hatások miatt. A főzése egyszerű és gyors, így
akár mindennapi szinten is fogyaszthatjuk. Először is fontos átmosni a
kölest, hogy eltávolítsuk róla a földes, poros részeket. Ezután egy lábasban
kezdjük el felforrósítani a vizet (általában 1 rész köleshez 2 rész víz
szükséges). Amikor már forr a víz, adjuk hozzá a kölest és keverjük össze.
Ezt követően vegyük vissza a hőfokot alacsonyra, fedjük le a lábast és
hagyjuk rotyogni kb. 15-20 percig. Ha szeretnénk fűszerezni az ételt, akkor
ezt érdemes az elején megtenni, amikor összekeverjük a kölessel. Így jobban
átveszi az ízeket. A köles kiválóan passzol zöldségekkel, húsokkal vagy akár
salátákba is belekeverhetjük. A főtt kölest tálalhatjuk magában, köretként
vagy akár desszertként is. Gazdag rost- és fehérjetartalmának köszönhetően
nagyszerű választás lehet vegetáriánusok vagy vegánok számára is. Összességében
a köles főzése nem igényel sok időt vagy különleges konyhai tudást. Egyszerű
lépéseket kell csak betartani ahhoz, hogy finom és tápláló ételt készítsünk
belőle. Érdemes tehát beiktatni az étrendünkbe ezt a kis szemecskét!