Télen sem kell
lemondanunk a friss gyümölcsökről, hiszen rengeteg lehetőségünk van azok
tartósítására. Egyik ilyen kedvelt módszer a körte kompót elkészítése, amely
egyszerű, mégis ízletes és egészséges csemege. Először is válasszunk
egészséges, érett körtéket, majd hámozzuk meg és vágjuk apró darabokra.
Ezután tegyük azokat egy lábasba, adjunk hozzá vizet és cukrot ízlés szerint,
valamint fűszereket (pl. fahéj, szegfűszeg). Forraljuk fel az egészet, majd
kis lángon főzzük puhára a körtét. Amikor már puha a gyümölcs, töltsük
üvegekbe a kompótot és zárjuk le azokat. Ezután sterilizáljuk a
befőttesüveget úgy, hogy egy nagy fazékba állítjuk be őket (lehetőleg vastag
szalvétával alátámasztva) és forró vízzel öntsük fel őket. Főzzük legalább
15-20 percig, majd vegyük ki óvatosan és hagyjuk kihűlni. A kész körte kompót
hosszú ideig eltartható hűvös helyen, és remekül passzol például sütikhez
vagy reggeli gabonapelyhekhez. Egyszerű elkészítése miatt ideális választás
azoknak is, akik kevésbé jártasak a befőzés világában. Próbáljátok ki ti is
ezt az egyszerű receptet téli csemegéhez!
