A krumplipüré egy
klasszikus köret, amelyet számtalan étel mellé lehet tálalni. Bár finom és
könnyen elkészíthető, fontos figyelmet fordítani a kalóriatartalmára is, ha
valaki diétázik vagy figyel a testsúlyára. Egy átlagos adag krumplipüré kb.
200-250 kalóriát tartalmaz, függően az elkészítési módjától és az hozzáadott
összetevőktől. Ha zsíros tejföllel vagy vajjal készítjük, akkor ez a
kalóriatartalom még magasabb lehet. Ezért érdemes olyan alacsony zsírtartalmú
változatokat választani, mint pl. a zsírszegény tejszín vagy a növényi alapú
tejtermékek. Ha csökkenteni szeretnénk a krumplipüré kalóriatartalmát, akkor
érdemes kevesebb zsiradékot használni hozzá és választani alacsonyabb
zsírtartalmú összetevőket. Például helyettesíthetjük a tejfölt joghurttal
vagy túróval, és a vajat olívaolajjal vagy kókuszolajjal. Emellett érdemes
figyelni a krumplipüré adagolására is, mert könnyen túlzásba eshetünk és
többet fogyaszthatunk belőle, mint kellene. Fontos az arányosság és az
étrendünkbe illesztett mennyiség megtartása. Összességében tehát a
krumplipüré egy finom és tápláló köret lehet, de fontos odafigyelni a
kalóriatartalmára is, ha szeretnénk egészségesen étkezni vagy fogyni.
Javasolt az egészséges összetevők használata és az arányosság betartása az
adagokkal kapcsolatban.Így élvezhetjük a krumplipürét anélkül, hogy aggódnánk
a kalória-bevitel miatt.