Ha szereted a
friss, ropogós kenyereket, akkor érdemes lehet kipróbálnod a házi kovász
készítését. A kovász egy olyan élesztőkultúra, amely segítségével készíthetsz
finom, ízletes és egészséges kenyeret otthon, anélkül hogy bolti élesztőt
használnál. Az egyik legnépszerűbb kovász recept a Madre Kovász. Ez egy olasz
eredetű kovász, amelyet könnyen elkészíthetsz otthon néhány alapvető
hozzávalóval. Íme néhány lépés, hogyan is készítheted el: 1. Első lépésként szükséged
lesz egy tiszta üveg vagy kerámia edényre, amiben a kovászt tárolhatod. Egy
keverőtálat és mérleget is használhatsz. 2. Keverj össze 50g lisztet és 50ml
vizet az edényben. Keverd össze alaposan, majd takard le egy laza ruhával
vagy fóliával. 3. Hagyd állni a keveréket meleg helyen (kb. 24-26 fok)
legalább 24 órán át. Fontos, hogy naponta legalább egyszer megkeverd a
kovászt. 4. A második napon keverj hozzá újra 50g lisztet és 50ml vizet a
keverékhez. Ismét keverd össze és hagyd pihenni további 24 órán át. 5. Ezt a
folyamatot minden nap ismételd meg legalább egy hétig, vagy amíg a kovász
buborékos és savanykás illatú lesz. 6. Ha a kovász már elkészült és
használható, tárold hűvös helyen (pl.: hűtőszekrényben), de ne zárd teljesen
le az edényt. Egy jó minőségű Madre Kovásszal garantáltan finomabb és
egészségesebb kenyeret sützhetsz otthon, ráadásul büszkén mondhatod majd
magadról, hogy te magad alkottad meg ezt az ínycsiklandó alapanyagot!