A szilvalekvár
főzése egy hagyományos, otthoni módszer, amelynek során az érett szilvát
cukorral és esetlegesen fűszerekkel együtt főzzük, hogy sűrű lekvárt kapjunk.
De vajon meddig kell főzni a szilvalekvárt, hogy tökéletes állagú legyen?
Először is fontos megemlíteni, hogy a főzési idő nagyban függ az adott
recepttől és az alkalmazott módszertől. Általánosságban elmondható, hogy a
szilvalekvárt legalább 30-45 percig kell főzni, hogy az összetevők jól összeérjenek
és a lekvár sűrűsödjön. Ha a szilvalekvárt hagyományos módon készítjük, akkor
először a szilvát megmossuk, kimagozzuk és felaprítjuk. Ezután egy lábosba
tesszük a gyümölcsöt cukorral és esetlegesen citromlével vagy fahéjjal. A
lekvárt közepes lángon kezdjük el főzni, majd időnként kevergetve figyeljük
az állagát. Amikor a lekvár sűrűsödni kezd és a gyümölcsök teljesen
összeesnek, akkor már közel lehetünk a késztermékhez. Egy jó trükk, hogy ha
kanálnyi lekvárt teszünk egy tányérra és hagyjuk kicsit kihűlni, akkor
könnyen láthatjuk, mennyire sűrűsödött be a massza. Ha elértük a kívánt
állagot, akkor vegyük le a tűzről és még forrón töltsük üvegekbe. Fontos,
hogy az üvegeket jó alaposan zárjuk le és hagyjuk őket hűlni fejjel lefelé.
Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a szilvalekvár főzése nem bonyolult
feladat, de fontos figyelmet fordítani az állagra és az időre is. Ha
betartjuk ezeket az alapelveket, garantáltan finom és ízletes lekvárt
készíthetünk otthon.Így követve lépésről lépésre azt az időt ami ajánlott –
kb 30-45 perc – garantáltan tökéletes lesz az eredmény.