Mit Egyek Reggelire

  Reggelizni jó! Címszóval indítanám mai
blogbejegyzésem, amely a reggeli étkezés fontosságáról és lehetőségeiről
szól. Azért érdemes ezzel a témával foglalkozni, mert sokan vagyunk, akik nem
fordítanak kellő figyelmet erre az étkezési alkalomra, holott a napindító
táplálkozás komoly hatással bír egész napunk energiaszintjére és hangulatára.
A reggeli teljesen személyre szabható: vannak, akik egy csésze kávéval és egy
szelet kenyérrel elégedettek, míg mások szeretik a bőséges reggeliket. Fontos
azonban tudni, hogy a reggeli nemcsak arról szól, hogy „legyen valami a
gyomrunkban”, hanem elsősorban energiaforrásunk a nap első felére. Az ideális
reggeli tehát feltölt energiával, segít abban, hogy egész délelőtt fitt
maradjunk. A táplálékpiramis alapján összeállított útmutatás szerint ezekből
az elemekből áll össze: lassan felszívódó szénhidráttartalmú élelmiszerek
(például teljes kiőrlésű kenyeret vagy zabpelyhet), fehérjeforrás (tojás,
sajt, joghurt vagy hús), valamint vitamin- és rostforrás (gyümölcs vagy
zöldség). A gyakorlatban ezek az elemek rengeteg variációt tesznek lehetővé,
így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő kombinációt. A zabkása
gyümölccsel vagy magvakkal gazdagítható, de nagyszerű választás a teljes
kiőrlésű kenyér avokádóval, rántotta vagy omlett zöldségekkel. Egy másik
nagyon egészséges reggeli lehetőség a smoothie: egy pohár nyers gyümölcs és
zöldség turmixolva tele van vitaminnal, rosttal és energiával is. Ráadásul
elkészítése gyors és egyszerű. Ha valaki éppen fogyókúrázik, a reggelit nem
szabad kihagynia! Épp ellenkezőleg: egy tápláló reggeli segít abban, hogy
napközben ne nassoljunk annyit. Az alacsony zsírtartalmú túró gyümölccsel
vagy a teljes kiőrlésű kenyér sovány sonkával és paradicsommal remek
választás ilyenkor. Összefoglalva, a reggeli étkezés fontos momentuma a
napnak. Ne hagyjuk ki, hiszen ennek segítségével egész nap energikusak és
koncentráltak maradhatunk. Persze mindig hallgassunk a szervezetünk